Hizmet sektöründe toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve İzmir ili içerisinde hizmet sektöründe çalışan kadınlara yönelik bir araştırma
Gender discrimination in the service sector and the research on women workingin the service sector in İzmir
  1. Tez No: 699594
  2. Yazar: HATİCE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞEBNEM SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Kadın İşgücü, Hizmet Sektörü, Cinsiyet Ayrımcılığının Türleri, Gender Discrimination, Female Labor Force, Service Sector, Types of Gender Discrimination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kadınların çalışma yaşamına girmesi ile birlikte karşılaştıkları sorunlar da günden güne artış göstermektedir. Bu sorunların başında toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yer almaktadır. Dolaylı ve doğrudan olmak üzere farklı çeşitlerde kadınların karşısına çıkan bu sorunun temelinde ataerkil toplum yapısı yer almaktadır. Ataerkil toplum yapısının getirmiş olduğu toplumsal cinsiyet rolleri ve iş modeli yaklaşımları ile kadın çalışanların kariyer yaşamları boyunca karşılaştıkları her sorun, onlar için bir engel haline gelmektedir. Yapılan bu çalışmada da kadın istihdamının yoğun olduğu hizmet sektörü içerisinde kadın çalışanların karşılaşmış oldukları toplumsal cinsiyet ayrımcılığı türlerinin neler olduğu araştırılmıştır. İzmir ili sınırları içerisinde hizmet sektöründe çalışan kadınlar ile yapılan görüşmeler sonucu, her kadının mutlaka çalışma yaşamı boyunca toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the entry of women into working life, the problems they face are increasing day by day. At the beginning of these problems is gender discrimination. The patriarchal social structure is at the root of this problem, which confronts women of different types, indirectly and directly. With the gender roles and business model approaches brought by the patriarchal social structure, every problem faced by female employees throughout their careers becomes an obstacle for them. In this study, the types of gender discrimination faced by female employees in the service sector, where women's employment is intense, were investigated. As a result of the interviews made with women working in the service sector within the borders of İzmir province, it has been seen that every woman is exposed to gender discrimination throughout her working life.