Reclamation of waterways in urban context: A study on Ankara stream and Etiler neighborhood
Kentsel bağlamda su yollarının yeniden canlandırılması: Ankara çayı ve Etiler mahallesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 699616
  2. Yazar: RAKİBE ERGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN KÖMEZ DAĞLIOĞLU, DOÇ. DR. FUNDA BAŞ BÜTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Su Yolları, Kentsel Form, Akış Mekanları, Su Yollarının Yeniden Canlanlandırılması, Ankara Çayı, Etiler Mahallesi, Waterways, Urban Form, Flowscape, Reclamation of Waterways, Ankara Stream, Etiler Neighborhood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Nehirler ve dereler şehir biçiminin önemli belirleyiciysi iken; bugün şehirlerde zar zor tanınır hale gelmeye başlamışlardır. Zaman içinde, şehir ve su arasındaki iç içe geçmiş ilişki giderek değişmiş ve önemini yitirmiştir. 1960'lardan bu yana, birçok şehir, hızlı kentsel büyümenin, sanayileşmenin ve endişe verici çevresel krizin kötü etkilerinden kaçınmak için su yollarını restore etme ve iyileştirme eğiliminde olmuştur. Su yollarının akış mekanları olarak hala kentsel dokunun önemli bir parçası olması ve şehirlerin sosyal, mekansal, ekonomik ve ekolojik ağlarını güçlendirmesi nedeniyle su yollarının yeniden canlandırılması büyüyen bir strateji olarak ortaya çıkmıştır. Ankara, şehir ve su yolları arasındaki değişen ilişkiye örnek teşkil eden dikkate değer bir vakadır. Dolayısıyla bu çalışma, Etiler Mahallesi, Etimesgut bağlamında Ankara Çayı'na odaklanmakta ve bu özel kentsel bağlamda su yollarının geri kazanılmasının olası potansiyellerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Kavramsal zemini çerçevelemek için, tez beş su yolunu yeniden canlandırma projesini analiz etmekte ve stratejilerini ortaya çıkarmaktadır. Bunlar: Londra'daki Queen Elizabeth Olimpiyat Parkı, Paris'teki Seine Nehri Yenilenmesi, Oslo'daki Grorud Vadisi Projesi, Seul'deki Cheonggyecheon Çayı Yenileme Projesi ve Kuzey Karolina'daki Little Sugar Deresi Gün Yüzüne Çıkarma Projesi'dir. Daha sonra tez, Ankara'nın ve Etimesgut'un tarih boyunca akarsularla olan bağlantısını nasıl kurduklarını incelemektedir. Bu doğrultuda, incelenen örnekler ışığında çalışma, Etiler Mahallesi bölgesinde Ankara Çayı'nın yeniden canlandırılması ve ıslahına yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The streams and rivers are significant determinants of urban form; however, today, they have become barely recognized in cities. Over time, the interwoven relationship between city and water has gradually been shifted and lost its significance. Since the 1960s, plenty of towns tended to restore and reclaim their waterways to avoid the ill effects of rapid urban growth, industrialization, and the alarming environmental crisis. Reclamation of the waterways has emerged as a growth strategy since the waterways are still an essential part of the urban fabric as flowscapes, enhancing the social, spatial, economic, and ecological urban networks. Ankara is a noteworthy case that exemplifies such a shifting relationship between the city and waterways. Thus, the present study focuses on Ankara Stream in the context of the Etiler neighborhood in Etimesgut, and aims to discover the possible potential of waterway reclamation in this particular urban context. To frame the conceptual ground, the thesis analyzes five reclamation projects and uncovers associated strategies: Queen Elizabeth Olympic Park in London, the Seine River Regeneration in Paris, the Grorud Valley Project in Oslo, the Cheonggyecheon Stream Regeneration Project in Seoul, and the Little Sugar Creek Daylighting project in North Carolina. Next, the thesis examines how Ankara and Etimesgut established the link with the streams throughout history. Accordingly, the study offers suggestions for the reclamation and restoration of the Ankara Stream in Etiler Neighborhood based on the studied precedents.