Müzik eğitimi almış ve almamış kişilerde periferik ve sentral işitme özelliklerinin karşılaştırılması
The Comparison of the peripheral and central auditory functions in musicians and non-musicians
- Tez No: 69962
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, frekans ayırdetme, işitme eşiği, Musical education, frequency discrimination, hearing threshold II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Frekanstaki farkedilir değişiklik, verilen bir uyanda ancak farkedilen duyarlılığı oluşturmak için minimal artışın algılanmasıdır. Bu değişikliği algılama yeteneği kişiden kişiye fark göstermekle birlikte, müzik eğitimi ile de ilişkilidir. Bu konu ile ilgili çalışmalarda, müzik eğitiminin frekans ayırdetme algısını arttırıcı etkisi olduğu belirtilmektedir. Çalışmamızda, 19- 28 yaşları arasında formal müzik eğitimi almış 16 kişi ve kontrol grubu olarak 19- 27 yaşları arasında müzik eğitimi almamış 16 kişi üzerinde difference limen for frequency test (DLF test) -frekans değişikliğini farketme testi (FDF testi)- uygulanmıştır. Müzik eğitimi almış olan kişilerden (birinci grup) ve müzik eğitimi almamış kişilerden (ikinci grup) elde edilen bulgular ve saf ses işitme eşik bulguları karşılaştırılmıştır.. Çalışmamızın amacı, formal müzik eğitiminin frekans ayırdetme performansı üzerinde, hissediş seviyesine ve frekansa bağlı olarak etkisini ve müzik eğitimi almış kişilerin işitsel algılarında hassasiyet farklılığı olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamız sonucunda elde edilen bulgular frekans ayırdetme performansının formal müzik eğitimi ile daha geliştiğini göstermiştir. FDF testinden elde edilen diğer veriler, 0.5- 4 kHz frekanslarında ve yüksek hissediş seviyesinde frekans ayırdetme yeteneğinin daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca müzik eğitimi almış grubun işitme hassasiyetleri müzik eğitimi almamış grup ile karşılaştırıldığında, nümerik olarak işitme eşiklerinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of formal music education on performance of frequency discrimination and hearing sensitivities. Difference linen for frequency (DLF) is the smallest detectable change in frequency. The perception ability of this difference changes from person to person with regard to musical education. It is mainly mentioned on the studies about DLF that musical education has an improving effect on the perception frequency discrimination. In our study, 16 musicians age between 19- 28 (first group) and 16 non-musicians age between 19- 27 (second group) were tested. Primarily, data from the DLF test is compared between with first group and second group. Pure tone thresholds data were also compared. The performance of frequency discrimination chancing from the sensation level and frequency is also studied. The results indicate that the performance of frequency discrimination is improved by formal music education. Data taken from the study shows us that the frequency discrimination ability is the best at between 0.5- 4 kHz at higher sensation level Also musicians hearing threshold value is lower than non-musicians.