Kanser tanısı çocuğu olan ailelerin aile işlevlerinin ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Examination of family functions and related factors of families with children diagnosed with cancer
  1. Tez No: 699654
  2. Yazar: AYNUR DÜZ BAŞIBÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile işlevi, Kanser, Pediatrik Kanser
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çocukluk döneminde görülen kanser, tedavi süreci zor olan ve bütün aileyi birçok yönden etkileyen bir hastalıktır. Bu çalışma kanser tanısı çocuğa sahip ailelerinin işlevlerinin ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Araştırma bir eğitim araştırma hastanesinin Günübirlik Kemoterapi Ünitesi ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisinde Aralık 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında hastanede araştırmanın dahil edilme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak ve kriterlere uyan 103 çocuğun ebeveynlerine Aile Değerlendirme Ölçeği (Family Assessment Device) kullanılarak çalışma verileri toplanıldı. Çalışmaya alınan ebeveynlerin %80,6'sını anneler, %94,2'sini evli bireyler, %50,5'ini 31-40 yaş aralığındaki bireylerin oluşturduğu, %55,3' ünün geliri giderine eşit; %76,7'sinin sosyal güvencenin olduğu, %45,6' sının hastaneye uzak mesafede ikamet ettiği ve %53,4' ünün dışarıdan destek almadığı saptanmıştır. Aile Değerlendirme Ölçeği alt boyutlarından iletişim, roller ,gereken ilgiyi gösterme, duygusal tepki verebilme, davranış kontrolü ,genel işlevler alt boyutunun aile işlevlerinin sağlıklı sayılan puan sınırının altında kaldığı sonucu bulunmuştur. Kanser tanılı çocuğu olan ebeveynlerin aile işlevlerinin değerlendirilmesi,danışmanlık yapılması, genç, ekonomik durumu zayıf olan, ailede kronik hasta sayısı birden fazla olan ve geniş aile ortamında yaşayan ailelerin aile işlevleri sağlıksız olduğu için hemşirelerin dikkatle izlemesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Childhood cancer observed period, the process is difficult to treat and is a disease that affects the whole family in many ways. This is a descriptive study conducted to determine the functions of families with children diagnosed with cancer and related factors. Study data were collected in the Outpatient Chemotherapy Unit and Pediatric Hematology-Oncology Service of a training and research hospital between December 2020 and May 2021 by using the Family Evaluation Device for 103 parents, taking into account the inclusion and exclusion criteria of the study. 80.6% of the parents included in the study were mothers, 94.2% were married individuals, 50.5% were individuals between the ages of 31-40, 55.3% of them had income equal to their expenses; It was determined that 76.7% of them had social security, 45.6% lived far from the hospital and 53.4% did not receive external support. It was found that the family functions of the sub-dimensions of the Family Evaluation Scale, such as communication, roles, showing the necessary attention, emotional response, behavior control, and general functions, remained below the healthy score limit. It is recommended that the family functions of mothers and fathers whose children have been diagnosed with cancer should be evaluated, counseling, and families who are young, have poor economic status, have more than one chronic disease in the family and live in an extended family and nurses should carefully monitor family functions.