Öğretmenlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi ve farkındalıklarının saptanması: Antalya ili örneği
Determining teachers knowledge and awareness of child abuse and neglect: A sample of Antalya province
  1. Tez No: 699675
  2. Yazar: HÜSNE PAMUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ELİTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, ihmal, istismar, öğretmen, bilgi, farkındalık, Child, Abuse, Neglect, Teacher, Knowledge, Awareness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya ilinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Antalya ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup Antalya ili ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullarda görev yapan 327 öğretmenden oluşmaktadır. Yürütülen araştırmada, öğretmenlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerini saptamak için Uysal (1998) tarafından geliştirilen "Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya Yönelik Ölçek Formu'' ve sosyodemografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS programındagerçekleştirilmiştir. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu One-SampleKolmogorov-Smirnov normallik testi ile değerlendirilmiştir. Bu test sonucunda,p değeri 0,05'ten küçük olduğu için ölçek alt boyutlarına ait puanların normal dağılmadığı saptanmıştır. Ölçek puanları normal dağılmadığından iki grubu karşılaştırmada Mann Whitney U Testi, ikiden fazla grubu karşılaştırmada Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Testler parametrik olmadığından gerçek değerlerin ortalaması değil, sıra değerlerinin ortalaması hesaplanmıştır. Sıra ortalamanın yüksek olması gerçek ortalamanın da yüksek olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin istismar ve ihmal vakalarını tespit edebilmeleri için öncelikli olarak öğretmenlerin bu konudaki görüş, algı ve tutumlarını etkileyen unsurların iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan bu çalışmada öğretmenlerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirtilerine ve risk faktörlerine ilişkin tanılama düzeylerinin demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmış, araştırmanın sonunda öğretmenlerin meslek yaşamlarında istismar ve ihmal vakaları ile sıklıkla karşılaştıkları ve vakaları ilgili birimlere bildirme konusunda yeterli bilince sahip oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the knowledge and awareness of the teachers working in the province of Antalya about child abuse and neglect. The universe of the research consists of teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education in the province of Antalya. The sample of the study was determined by random sampling method and consists of 327 classroom teachers working in primary schools affiliated to the Ministry of National Education in Antalya province and its districts. In the research we conducted with primary school teachers, the“Scale Form for Diagnosing the Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect”developed by Uysal (1998) and a sociodemographic information form were used to examine the knowledge and awareness of teachers about child abuse and neglect. In order to evaluate the results obtained from the research, SPSS program was used for statistical analysis. While evaluating the study data, the conformity of the parameters to the normal distribution was evaluated with the One-Sample Kolmogorov-Smirnov test of normality. As a result of this test, since the P value is less than 0.05, it is seen that the scores of the sub-dimensions of the scale are not normally distributed. Since the scale scores were not normally distributed, Mann Whitney U Test was used to compare two groups and Kruskal Wallis test was used to compare more than two groups. Since the tests are not parametric, the mean of the rank values was calculated, not the mean of the actual values. A high mean rank indicates that the real mean is also high. In order for teachers to detect abuse and neglect cases, it is necessary to know the factors that affect teachers' opinions, perceptions and attitudes on this issue. In this context, in this study, it was aimed to examine the diagnosis levels of teachers regarding the symptoms and risk factors of child abuse and neglect according to demographic variables.