The effect of social media marketing activities on consumers' entention: A study in Morocco
Sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin tüketicinin niyetine etkisi: Fas'ta bir araştırma
- Tez No: 699789
- Danışmanlar: DOÇ. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlama Faaliyetleri, Tüketici Satın Alma Niyeti, Tüketici Katılımı, Aracılık Etkileri, Social Media Marketing Activities, Consumer Purchase Intention, Consumer Engagement, Mediating Effects
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sosyal medya platformlarının ortaya çıkması, şirketlerin ürün veya hizmetleri kitlelere pazarlaması için bir yol sağlarken, aynı zamanda tüketicilerin satın alma niyetlerini harekete geçirerek tüketici katılımını artırmıştır. Bu araştırmanın amacı, tüketici katılımının aracılık etkisini bularak sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin satın alma niyetleri üzerindeki rolünü değerlendirmektir. Araştırmayı yürütmek için Fas'ın bir moda endüstrisi örneği seçildi. Bu araştırma için nicel bir araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın hedeflenen yanıtlayıcıları Fas'ın Kazablanka kentinde yaşayan tüketicilerdir. 200 örnek boyutu seçildi. Çalışmanın veri toplanması için araştırma aracı olarak kendi kendine uygulanan bir anket alınır. Bu araştırmadaki tüm soruları cevaplamak için betimsel analiz, güvenilirlik analizi, regresyon analizi ve aracılık analizi gibi farklı istatistiksel testler yapılmaktadır. Ve bu araştırmanın sonuçları, tüketici katılımının, sosyal medya pazarlama faaliyetleri ile Fas'taki moda markalarını satın alma niyetleri arasındaki ilişkide aracılık etkisine sahip olduğunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
The emergence of social media platforms has provided a mean for the companies to market products or services to masses while, at the same time, stimulating the consumers' purchase intentions, increasing the consumer engagement. The motive of this research is to assess the role of social media marketing activities on intentions to purchase by finding out the mediating effect of consumer engagement. A case of fashion industry of Morocco is chosen to carry out the research. A quantitative research method was carried out for this research. The targeted respondents of the study are consumers living in Casablanca, Morocco. A sample size of 200 is selected. A self-administered questionnaire is taken as a research instrument for data collection of the study. Different statistical tests such as descriptive analysis, reliability analysis, regression analysis and mediation analysis are carried out to answer all the question's in this research . And the results of this research show that consumer engagement is having a mediating effect on the relationship between social media marketing activities and intentions to purchase fashion brands in Morocco.