Analysis of the relationship between the communication skills of university students and the new media literacy skills
Üniversite öğrencilerinin iletişim becerileri ile yeni medya okuryazarlık becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 699821
  2. Yazar: GÖKSU KAPANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iletişim, iletişim becerileri, medya, yeni medya, yeni medya okuryazarlığı, üniversite öğrencileri, communication, communication skills, media, new media, new media literacy, university students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin iletişim becerileri ve yeni medya okuryazarlık becerileri arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ölçekler öğrencilere basılı olarak dağıtılmıştır. Çalışmanın örneklemi 248 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini 1.,2.,3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin iletişim düzeylerini belirlemek için İletişim Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin yeni medya okuryazarlık düzeylerini belirlemek için ise Yeni Medya Okuryazarlık Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlara göre kadın öğrenciler İletişim Becerileri Ölçeğinde, iletişim ilkeleri ve temel becerileri alt boyutunda erkek öğrencilerden yüksek puan almışlardır. Yeni Medya Okuryazarlık Ölçeğinde cinsiyetler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Son olarak, İletişim Becerileri Ölçeğinin tüm alt boyutları ile Yeni Medya Okuryazarlık Ölçeği alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif koreleasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between communication skills of university students and new media literacy skills. The scales are distributed to students in printed form. The sample of the study includes 248 participants. The sample of the research 1st, 2nd, 3rd. and 4th-year undergraduate students. The Communication Skills Scale is employed to determine the communication levels of the students. The New Media Literacy Scale is used to determine the new media literacy levels of the students. According to the findings, female students score higher than male students in the communication principles and basic skills sub-dimension in the Communication Skills Scale. No significant relationship is found between genders in the New Media Literacy Scale. Finally, a statistically meaningful positive correlation is found between all sub-dimensions of the Communication Skills Scale and the sub-dimensions of the New Media Literacy Scale.