Yönetim denetimi kapsamında maliyet yönetimi bilgi sisteminin incelenmesi: ÇAYKUR işletmelerinde bir araştırma
Examination of cost management information systems within the scope of management audit: A research in ÇAYKUR enterprises
  1. Tez No: 699903
  2. Yazar: İMAD BALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Denetimi, Yönetim Denetiminin Araçları, Maliyet Yönetimi Bilgi Sistemi, Maliyet Yönetimi Bilgi Sistemini Geliştirme Esasları, Management Audit, Management Audit Tools, Cost Management Information Systems, Principles of Developing Cost Management Information Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Son yıllarda teknolojik gelişmeler ve rekabetin yoğunlaşması işletmelerde kullanılan maliyet yönetimi bilgi sisteminin incelenmesini zorunlu kılmıştır. Maliyet yönetimi bilgi sisteminin incelenmesinde maliyet yönetimi bilgi sisteminin geliştirilmesine odaklanmak gerekmektedir. Çalışmanın temel amacı, ÇAYKUR işletmelerinde yönetim denetimi kapsamında maliyet yönetimi bilgi sistemini incelemek ve geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için, ÇAYKUR işletmelerinde nicel ve nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, yönetim denetiminin maliyet yönetimi bilgi sisteminin geliştirilmesinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ÇAYKUR işletmelerinde yönetim denetimi kapsamında maliyet yönetimi bilgi sisteminin geliştirilmesi maliyet yönetimi bilgi sisteminin işlevleri ve hedeflerinin doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, technological developments and increased competition have contributed to the necessity of examining cost management information systems used in companies. For examining these systems, it is necessary to focus on developing cost management information systems. The main purpose of study is to examine and develop cost management information systems within the scope of management audit in ÇAYKUR enterprises. In order to achieve this purpose, quantitative and qualitative research method was applied. As a result of research, it was determined that management audit has a positive impact on developing cost management information systems. And according to the results obtained, developing cost management information systems within the scope of management audit in ÇAYKUR enterprises helps to determine the functions and objectives of the cost management information systems correctly.