Öğretmenlerin değişim yorgunluğu ve değişime direnç konusundaki algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perceptions of change fatigue and resistance to change
  1. Tez No: 699966
  2. Yazar: ABUZER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim Yönetimi, Değişim Yorgunluğu, Değişime Direnç, Change Management, Change Fatigue, Resistance to Change
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin, değişim yorgunluğu ve değişime direnç düzeylerini belirleyerek; çeşitli demografik değişkenlere göre karşılaştırılması ve bu konudaki algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Belirlenen amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli esas alınmış olup veri toplama aracı olarak“Değişim Yorgunluğu”ve“Değişime Direnç”ölçekleri kullanılmıştır. Örneklem belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 2020-2021 eğitim öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 360 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin değişim yorgunluğu düzeyi yüksek ve değişime direnç düzeylerinin orta olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin, değişim yorgunluğu düzeyinde cinsiyet, yaş, eğitim durumu, branş, görev yaptığı okul türü, mesleki kıdem, görev yaptığı okuldaki çalışma süresi, görev yaptığı okulun bulunduğu yer, değişim yönetimi ile ilgili kurs ya da seminer alma durumları gibi demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Öğretmenlerin yaş, eğitim durumu, branş, görev yaptığı okul türü, mesleki kıdem, görev yaptığı okuldaki çalışma süresi, görev yaptığı okulun bulunduğu yer, değişim yönetimi ile ilgili kurs ya da seminer alma durumları gibi demografik değişkenlerine göre değişime direnç düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak cinsiyet değişkenine göre değişime direnç düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadınların değişime direnç düzeylerinin erkeklerin değişime direnç düzeylerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin değişim yorgunluğu ile değişime direnç düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak değişimlerin daha az sıklıkta yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the levels of change fatigue and resistance to change of teachers; comparing them according to various demographic variables and determining the relationship between their perceptions on this issue. In line with the determined purpose, the descriptive survey model, which is one of the quantitative research methods, was taken as a basis in the research, and“Change Fatigue”and“Resistance to Change”scales were used as data collection tools. While determining the sample, it consists of 360 teachers working in primary, secondary and high schools in the 2020-2021 academic year, which was determined by the convenience sampling method, one of the purposive sampling methods. According to the findings obtained in the research, it is seen that the teachers' change fatigue level is high and their resistance to change is moderate. There is a significant difference in the level of change fatigue of teachers according to demographic variables such as gender, age, education level, branch, type of school, professional seniority, working time at the school, location of the school where they work, taking courses or seminars related to change management. No difference was found. No significant difference was found in the level of resistance to change according to demographic variables such as teachers' age, education level, branch, type of school they work in, professional seniority, working time at the school where they work, the location of the school where they work, their status of taking courses or seminars on change management. However, a significant difference was found in the levels of resistance to change according to the gender variable. It has been observed that women's resistance levels to change are higher than men's resistance levels to change. A positive and significant relationship was found between teachers' change fatigue and change resistance levels. Based on the findings of the study, it can be suggested that changes should be made less frequently.