Dış baskı unsurlarının sürdürülebilir tedarik zinciri yönetim uygulamalarına etkisi ve tedarikçilerle iş birliğinin düzenleyici rolü
The effect of external pressure on sustainable supply chain management practices and the regulatory role of cooperation with suppliers
- Tez No: 699965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TZY, STZY, Dış Baskı Unsurları, Tedarikçilerle İş Birliği, Supply Chain Management, Sustainable Supply Chain Management, External Pressure Factors, Collaboration with Suppliers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı; dış baskı unsurlarının sürdürülebilir tedarik zinciri yönetim uygulamaları üzerindeki etkisi ve tedarikçilerle olan iş birliğinin düzenleyici rolünün olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçları ışığında firmalara gelecekte sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi uygulamaları ve tedarikçilerle yapmış oldukları iş birlikleri bağlamında yol gösterici olması amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ve dış baskı unsurlarına ilişkin literatür araştırması yapılmıştır. Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden olan Gaziantep ilinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren 203 firmaya anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre dış baskı unsurları sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimini etkilemektedir ve firmaların tedarikçileri ile yapmış olduğu iş birliğinin düzenleyici bir rolü vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; It is aimed to reveal the effect of external pressure elements on sustainable supply chain management practices and whether the cooperation with suppliers has a regulatory role. In the light of the results of the study, it is aimed to guide the companies in the future in the context of sustainable supply chain management practices and cooperation with suppliers. In the study, first of all, literature research on sustainable supply chain management and external pressure elements was conducted. Then, a questionnaire was applied to 203 companies operating in the textile sector in Gaziantep, which is one of the important industrial cities of Turkey. The data obtained as a result of the survey were analyzed with the SPSS program. According to the results of the analysis, external pressure factors affect the sustainable supply chain management and the cooperation of companies with their suppliers has a regulatory role.