Badiou'nun bir-saymaya dayalı ontolojisinin bir-sayanın zemini bakımından eleştirisi
A criticism of Badiou's ontology relying on of counting-as-one in view of the ground of the one who count-as-one
- Tez No: 700019
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNENÇ, PROF. DR. AHMET AYHAN ÇİTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bir-olarak-sayma, Bir-sayan, Tutarsız Çokluk, Canlı, Hakikat Yordamları, Din, Count-as-one, One Who Count-as-one, Inconsistent Multplicity, Living Being, Truth Procedures, Religion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde çağdaş Fransız filozof Alain Badiou'nun ontolojisinde bir ve çok ilişkisinin eleştirel bir değerlendirmesi yapıldı. Bu kapsamda Badiou ontolojisinin temel kavramı olan bir-olarak-sayma, muayyen bir fail olan bir-sayanın zemininde irdelendi. Bunun için öncelikle Badiou'nun matematik ve özellikle de küme kuramıyla olan irtibat noktaları gösterildi. Daha sonra Badiou'nun tutarsız çokluk kavramı Plotinus ve Kant ile birlikte ele alındı. Burada Plotinus'un düşünülür madde anlayışı ile Kant'ın numen-fenomen ayrımının Badiou'nun tutarsız çoklu kavramı ile örtüşen ve ayrışan yanları aktarıldı ve bu karşılıklı okumanın konunun anlaşılması için önemi belirtildi. Buradan hareketle Badiou'nun bir-saymaya dayalı ontolojisinin bir-sayanın zeminini ele almaması dolayısıyla eksik bir proje olduğu vurgulandı. Bizim açımızdan bir-sayan ancak bir canlı olabilir. Çünkü canlılık, birleştirmenin zemininde yer almaktadır. Ontoloji alanında yaptığımız bu tartışmadan hareketle Badiou'nun tarihsel-toplumsal alana dair görüşlerine değinildi. Bu bağlamda Badiou'nun hakikat teorisinin ana hatları serimlendi. Bu çerçevede Badiou'nun bir-saymaya dayalı ontolojisinden hareketle dini, Aziz Pavlus üzerinden politik bir hakikat taslağı olarak ele aldığı vurgulandı. Bizim bir-sayanın zeminine yönelik olarak yaptığımız incelemenin bir sonucu olarak dinin Badiou'nun ele aldığı tarzda anlaşılmaması gerektiği, bir sayanın zemininde yer alan aşkın birlik dolayısıyla ancak aşkın bir zeminden hareketle idrak edilmesi gerektiği belirtildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a critical evaluation of the one-many relations in the ontology of the contemporary French philosopher Alain Badiou was made. In this context, counting-as-one, which is the basic concept of Badiou's ontology, is examined on the basis of one who count-as-one, which is a specific agent. For this, Badiou's contact points with mathematics and especially set theory are shown. Later, Badiou's concept of inconsistent multiplicity was discussed together with Plotinus and Kant. Here, the overlapping and divergent aspects of Plotinus's intelligible matter understanding and Kant's nomen-phenomenon distinction with Badiou's inconsistent multiple concept were conveyed and it was said that this mutual reading is important for understanding the topic. From this point of view, it was emphasized that Badiou's ontology based on one-counting is an incomplete project since it does not address the ground of one who count-as-one. From our point of view, one-sayan can only be a living being. Vitality lies on the ground of unification. Based on this discussion we had in the field of ontology, Badiou's views on the historical-social field were mentioned. In this context, the main lines of Badiou's theory of truth were revealed. In this context, it was emphasized that Badiou's ontology based on one-counting dealt with religion as a political truth outline through St. Paul. As a result of our examination on the ground of one who count-as-one, it was stated that religion should not be understood in the way Badiou handled, and that it should be understood only from a transcendent ground because of the transcendent unity that takes place on the ground of one who count-as-one.