2 numaralı Tevziat Defteri transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of dispatch Book no 2
  1. Tez No: 700033
  2. Yazar: SEMA YOLCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA OĞUZ BAYTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Vergi, Adalet, Güç, Halk, Ottoman State, Tax, Justice, Power, People
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 511
Özet
Bu çalışmada XVII. yüzyıl ve XVIII. yüzyılda merkezi otoritenin gittikçe zayıflaması ve uzun süren savaşlar neticesiyle devlet kurumlarında ve iç güvenlikte meydana gelen bozulmalar ve bu bozulmalar sonucunda devletin askeri, siyasi, ekonomik alanlarda gittikçe zayıflaması ve bunun bedelinin halka yükletilmesi üzerinde durulmuştur. Osmanlı Devleti hem merkezde hem taşrada otoritesini kaybetmesiyle atanan memurların görevlerini yerine getirmemesi bunda da liyakatsiz kişilerin göreve getirilmesi, memurluk sürelerinin kısa olması, kolay yönden kazanç sağlama ve kısa sürede zengin olma gibi sebeplerden dolayı adaletsizlik ve yolsuzluk gibi yollara başvurmalarına sebep olmuştu. Taşra da vergi toplamakla görevli kişiler devletin aldığı vergilerde usulsüzlük yapmaya ve alınması gereken vergiden fazlasını almaya, kendi isteklerine göre vergiler koymalarına, devlete gönderilen defterlerde farklı olup kendilerindeki defterlerin farklı olması gibi sebepler yerel güçlerin güçlenmesine sebep olmuştu ve Osmanlı topraklarında ayan ve eşkıya gibi kişiler var olmaya başladı. Bu kişilerde aynı yolsuzluk ve usulsüzlüklere başvurmaktaydı. Bu yerel güçler ve devlet memurları aralarında anlaşmalar dahi yapmaktaydılar. Olan yine masum reayaya olmaktaydı. Adaletsizlik her kurumda meydana gelmiş ve bunun önüne geçilemez bir hal almıştı. Sonuç olarak ağır vergi yükü altında ezilen fakir halk ya yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış ya da eşkıyalık hareketlerine katılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is emphasized that the deterioration of state institutions and internal security as a result of the weakening of the central authority and the long-lasting wars in the 17th and 18th centuries, and the weakening of the state in military, political and economic fields as a result of these deteriorations, and the cost of this to the people. The fact that the appointed officials did not fulfill their duties due to the Ottoman Empire losing its authority both in the center and in the provinces, caused them to resort to ways such as injustice and corruption due to reasons such as the appointment of ungualified people the short duration of their civil service, the easy way of earning Money and getting rich in a short time. The reasons such as the people responsible for collecting taxes in the provinces, to make irregularities in the texes collected by the state, to collect more than the tax that should be collected, to impose taxes according to their own wishes, to the fach that the books sent to the sata were different and the books they had were different caused the local powers to become stronger and people such as notables and bandits began to exist in the Ottoman lands started.These people resorted to the same corruption and irregularities. These local powers and state officials were even making agreements among themselves. What happened was again the innocent reayaya. Injustice occurred in every institution and it became unavoidable. As a result, the poor people, Who were crushed under the heavy tax burden, either had to leave their homeland or joined the banditry movements.