Aza/tiyol-mıchael katılma reaksiyonları sonucu yeni sübstitüe dion bileşiklerinin sentezi
Synthesis of new substituted dione compounds as a result of aza / thiol-michael addition reactions
- Tez No: 700039
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-Naftakinon, Maleimid, Amin, Tiyol, 4-Naphthoquinone, Maleimide, Amine, Thiol
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada çeşitli kinon ve maleimid bileşiklerinin amin ve tiyollerle belirli koşullar altındaki reaksiyonları incelenmiştir. Çalışmalarımızın ilk aşamasında başlangıç maddesi olarak kullanılan 2,3-dibromo-1,4-naftakinon (1) bileşiği ile amin ve tiyol türevlerinin reaksiyonlarından N- ve S,S- sübstitüe dion bileşikleri elde edilmiştir. 2,3-dibromo-1,4-naftakinon (1) ve 1-piperonilpiperazin, 4-benzilpiperidin, 1-(2-furoil) piperazin, 2-piridinilpiperazin, trietilenteraamin, 1-(2-etoksietil)piperazin, 2-etilhekzantiyol, 2-feniletantiyol, 2-klorobenzenmetantiyol, 4-metoksitoluentiyol, 2,2'etilendioksietantiyol ile reaksiyonu sonucu sırasıyla; 2-(4-(benzo[d][1,3]dioksol-5-ilmetil)piperazin-1-il)-3-bromonaftalen-1,4-dion(3), 2-(4-benzilpiperidin-1-il)-3-bromonaftalen-1,4-dion (4), 2-bromo-3-(4-(furan-2-karbonil)piperazin-1-il)naftalen-1,4-dion (5), 2-bromo-3-(4-(pyridin-2-il)piperazin-1-il)naftalen-1,4-dion (6), 3,3'-(((etan-1,2-diilbis(azanediil))bis(etan-2,1-diil))-bis(azanediil))bis(2-bromonaftalen-1,4-dion) (7), 2-bromo-3-(4-(2-etoksietil)piperazin-1-il)naftalen-1,4-dion (8), 2,3-bis((2-etilhekzil)tiyo)naftalen-1,4-dion (9), 2,3-bis(fenetiltiyo)-naftalen-1,4-dion (10) 2,3-bis(2-klorobenziltiyo)naftalen-1,4-dion (11), 2,3-bis((4-metoksi-benzil)tiyo)naftalen-1,4-dion (12), 2,3,5,6,8,9-hekzahidronafto[2,3H][1,4]dioksa[7,10]ditiya-siklododesin-11,16-dion (13) bileşikleri sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise 2,3-dikloro-N-fenil maleimid (2) bileşiğinin amin ve tiyol türevlerinin reaksiyonları ile yeni N- ve S,S- sübstitüe dion bileşikleri sentezlenmiştir. 2,3-dikloro-N-fenil-maleimid (2) ile ile 2-piridinilpiperazin, 3-amino-1-propanol, 1-piperonil piperazin, 1-(2-furoil)piperazin, 2,2'-etilendioksietantiyol, 4-hidroksibütantiyol reaksiyonu sonucu sırasıyla; 3-kloro-1-fenil-4-(4-(piridin-2-il)piperazin-1-il)-1H-pirol-2,5-dion (14), 3-kloro-4-((2-hidroksietil)amino)-1-fenil-1H-pirol-2,5-dion (15), 3-(4-(benzo[d][1,3]dioksol-4-ilmetil)piperazin-1-il)-4-kloro-1-fenil-1H-pirol-2,5-dion (16), 3-kloro-4-(4-(furan-2-karbonil)-piperazin-1-il)-1-fenil-1H-pirol-2,5-dion (17), 12-fenil-2,3,5,6,8,9-hekzahidro-11H-[1,4]di-oksa[7,10]ditiyasiklododesino[8,9-c]pirol-11,13(12H)-dion (18), fenil-2,3,4,5,7,8,9,10-okta-hidro-12H-[1]oksa[6,9]ditiyasiklotridesino[7,8-c]pirol-12,14(13H)-dion (19) bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenmiş olan on yedi adet bileşik kromatografik metodlar ile saflaştırıldı. Yapıları spektroskopik yöntemlerle (IR, MS, 1H NMR ve 13C NMR… v.b) ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work the reactions of some quinone and maleimide compounds with thiols and amines under various reaction conditions were investigated. In the first stage of our study, N- and S,S- sübstitued dione compounds synthesized by the reaction of amine and thiol derivates with 2,3-dibromo-1,4-naphtoquinone, which was used as starting material. 2-(4-(benzo[d][1,3]dioxol-5-ylmethyl) piperazin-1-yl)-3-bromonaphthalene-1,4-dione (3), 2-(4-benzylpiperidin-1-yl)-3-bromo-naphthalene-1,4-dione (4), 2-bromo-3-(4-(furan-2-carbonyl)piperazin-1-yl) naphthalene-1,4-dione (5), 2 -bromo-3-(4-(pyridin-2-yl)piperazin-1-yl)naphthalene-1,4-dione (6), 3,3'- (((ethane-1,2-diylbis(azanediyl)))bis(ethane-2,1-diyl))bis(azanediyl)bis(2-bromonaphthalene-1,4-dione) (7), 2-bromo-3-(4-(2-ethoxyethyl)piperazine-1-yl)naphthalene-1,4-dione (8), 2,3-bis((2-ethylhexyl)thio)naphthalene-1,4-dione (9), 2,3-bis(phenethylthio)naphthalene-1,4-dione (10), 2,3-bis(2-chlorobenzylthio)naphthalene-1,4-dione (11), 2,3-bis((4-methoxy-benzyl)thio)naphthalene-1,4-dione (12), 2,3,5,6,8,9-hexahydronaphtho[2,3H][1,4]-dioxa-[7,10]dithiasyclo-dodecine-11,16-dione (13) were synthesized by the reaction of compounds 2,3-dibromo-1,4-naphthoquinone (1) and 1-piperonylpiperazine, 4-benzylpiperidine, 1-(2-furoyl)piperazine, 2-pyridinylpiperazine, triethyleneteraamine, 1-(2-ethoxyethyl)piperazine, 2-ethylhexanthiol, 2-phenylethanethiol, 2-chlorobenzenethiol, 4-methoxytoluenthiol, 2,2'ethylenedioxyethanethiol respectively. In the second stage of our study, new N- and S, S-substituted dione compounds were synthesized by the reaction of 2,3-dichloro-N-phenyl-maleimide (2) with amines and thiol derivates. 3-chloro-1-phenyl-4-(4-(pyridin-2-yl)piperazin-1-yl)-1H-pyrrole-2,5-dione (14), 3-chloro-4-((2-hydroxyethyl)amino)-1-phenyl-1H-pyrrole-2,5-dione (15), 3- (4-(benzo[d][1,3]dioxol-4-ylmethyl)piperazin-1-yl)-4-chloro-1-phenyl-1H-pyrrole-2,5-dione (16), 3-chloro-4-(4-(furan-2-carbonyl)piperazin-1-yl)-1-phenyl-1H-pyrrole-2,5-dione (17), 12-phenyl-2,3,5,6,8,9-hexahydro-11H-[1,4]dioxa[7,10]dithiasyclododecino[8,9-c]pyrrole-11,13(12H)-dione (18), phenyl-2,3,4,5,7,8,9,10-octahydro-12H-[1]oxa[6,9]dithia-syclo-tridecino[7,8-c]pyrrole-12,14(13H)-dione (19) were synthesized by the reaction of compounds 2-pyridinylpiperazine, 3-amino-1-propanol, 1-piperonylpiperazine, 1-(2-furoyl)piperazine, 2,2'-ethylenedioxyethanethiol, 4-hydroxybutanthiol with 2,3-dichloro-N-phenyl-maleimide respectively. Seventeen compounds synthesized were purified by chromatographic methods. Its structures were revealed by spectroscopic methods (IR, MS, 1H NMR and 13C NMR… etc).