COVİD-19 ilişkili multisistem inflamatuvar sendrom (MIS-C) tanısı almış çocuk olguların geriye dönük kardiyak bulgularının değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cardiac findings in children diagnosis of COVID-19 associated multisystem inflammatory syndrome (MIS-C)
  1. Tez No: 934039
  2. Yazar: FATMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: MIS-C, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, kardiyak tutulum, MIS-C, electrocardiography, echocardiography, cardiac involvement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada COVID-19 ilişkili Multisistemik inflamatuar yanıt sendromu (MIS-C) tanısı ile hastaneye yatış ihtiyacı olan çocuk hastaların sosyodemografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar bulguları, tedavi yaklaşımları, hastanede yatış süreleri, başvurudaki kardiyak bulguları ve uzun dönemde yapılan ekokardiyografi bulgularındaki değişikliklerin gösterilmesi, laboratuvar bulguları ile EKO bulguları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya Ocak 2021 –Nisan 2022 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servis, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları polikliniklerine halsizlik, uzamış ateş, lenfadenopati, ödem, karın ağrısı, kusma, ishal, döküntü, gözlerde kızarıklık, çilek dili görünümü, baş ağrısı, uykuya meyil, solunum sıkıntısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı şikayetleri ile başvuran ve yatırılarak tedavi edilen 1 ay-18 yaş arası 56 MIS-C hastası dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların sosyodemografik verileri, tıbbi hikayeleri, klinik özellikleri, laboratuvar, radyoloji ve ekokardiyografi bulguları ve uzun dönem takiplerindeki ekokardiyografi bulguları (başvuruda, 3-5. gün, 7-10. gün, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ay) ile aldıkları tedaviler kaydedildi. Hastalar serviste yatanlar ve yoğun bakımda yatan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında parametrelerin karşılaştırması yapıldı. Hasta verileri, hasta dosyaları ve hastane veri tabanı sistemi üzerinden toplandı. Bulgular: Olguların 18'i kız (%32.1), 38'i erkekti (%67.9). Olguların yaş ortalaması 8.5±4.0 yıl idi. Olguların 21'i (%37.5) yoğun bakımda izlenirken 35'i (%62.5) serviste takip edildi. Hastaların yatış süreleri incelendiğinde servis yatışının ortalama 6.7±2.4 gün olduğu, yoğun bakım yatış süresinin ortalama 3.8±1.6 gün olduğu, izlem süresinin ise ortalama 7.1±4.2 ay olduğu görüldü. Klinik bulgular incelendiğinde ise hastaların hepsinde ateş gözlemlenmiştir. Halsizlik, karın ağrısı, kusma, döküntü, çilek dili ve konjonktivit en sık görülen bulgulardı. Olguların hepsinin COVID-19 PCR testi negatif sonuçlanmıştır. Olguların %83.9'unun başvurudaki EKG'sinin normal olduğu %10,7'sinde ise sinüs taşikardisi (n=6) olduğu gözlemlendi. Hem servis (n=35) hem yoğun bakımda (n=21) yatan hastalarda CRP, ESH, prokalsitonin, IL-6 yüksekliği, ferritin artışı görüldü. Trombosit sayısı düzeyinin yoğun bakımda yatan hastalarda serviste yatan hastalara göre daha düşük olduğu görüldü. Yoğun bakımda yatan hastaların BNP düzeyleri ortalaması serviste yatan hastalara göre daha yüksek görüldü. Yoğun bakımda yatan hastaların tansiyon değerleri serviste yatan hastalara göre daha düşük görüldü. Hastalardan nörolojik bulgusu olanların (letarji, konfüzyon, baş ağrısı) daha çok yoğun bakımda takip edildiği görüldü. Hastaların EKO bulguları incelendiğinde EF düzeyleri ortalama %60.6 olduğu görüldü. Hastaların %7.1'inde EF %45 ve altında, %17.9'unda EF %46-54, %19.6'sında EF %55-59 ve %55.4'ünde EF %60 ve üzeri idi. Ekokardiyografide görülen en sık kardiyovasküler bulgu sol ventrikül sistolik disfonksiyonu ve kapak yetmezliğiydi. Diğer bulgular ise koroner arterlerde perivasküler ekojenite artışı ve tapering kaybı/ ektazi ve perikardiyal efüzyondur. Bu tutulumların beraber görülebildiği de yapılan ekokardiyografilerde gösterildi. Hastalardan %45 ve altında EF gösterenlerin %75'inin yoğun bakımda takip edildiği gözlemlenmiştir. Hastaların takibinde 1. aydaki EKO bulguları incelendiğinde %12.5 hastada tutulum görülürken bir yılın sonunda hastaların %1.8'inde (n=1) kardiyak tutulum mevcuttu. Böylelikle kardiyak etkilenmenin azalarak normale döndüğü gözlemlenmiştir. Hastalara uygulanan tedavi türü incelendiğinde bir kişi hariç 55 hastaya tedavi verildiği, bunun %94.6'sına IVIG tedavisi verildiği, %64.3'üne pulse steroid tedavisi verildiği, %96.4'üne steroid tedavisi verildiği, %92.9'una DMAH tedavisi verildiği, %71.4'üne aspirin tedavisi verildiği, %30.4'üne ise inotrop tedavisi verildiği gözlemlenmiştir. İnotrop desteği alan hastaların EF'si almayanlara göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç: MIS-C tanısı alan hastaların kardiyak tutulumu geniş bir yelpazeye sahip olmakla beraber ventrikül disfonksiyonu, kapak yetmezliği, miyokardit, perikardit/perikardiyal effüzyon, koroner arter dilatasyonu/anevrizması, aritmi, elektriksel iletim anormallikleri, tromboembolik komplikasyonlar ve pankardit, kalp yetmezliği ve şok olarak karşımıza çıkabilir. EKG ve ekokardiyografide saptanan kardiyak tutulum hastalığın şiddeti, morbidite ve mortalitesi hakkında fikir verebilir. Erken tanı ve etkin tedavi kardiyak tutuluma bağlı gelişebilecek komplikasyonları azaltacaktır. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçların MIS-C'nin farkındalığını ve klinik, tanı ve tedavi özellikleri açısından bilinirliğini artırarak klinisyenlere katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study was to investigate the sociodemographic data, clinical characteristics, laboratory findings, treatment approaches, duration of hospitalization, cardiac findings at admission and changes in echocardiography findings in the long term, and to investigate the relationship between laboratory findings and ECHO findings in pediatric patients who needed hospitalization with the diagnosis of COVID-19-related Multisystemic Inflammatory Response Syndrome (MIS-C). Materials and Methods: In this retrospective study, 56 MIS-C patients aged between 1 month and 18 years who were admitted to the Pediatric Emergency Department, Pediatric Infectious Diseases outpatient clinics of Antalya Training and Research Hospital between January 2021 and April 2022 with complaints of malaise, prolonged fever, lymphadenopathy, edema, abdominal pain, vomiting, diarrhea, rash, redness of the eyes, strawberry tongue appearance, headache, tendency to sleep, respiratory distress, sore throat, myalgia and were hospitalized and treated were included. Sociodemographic data, medical history, clinical features, laboratory, radiology and echocardiography findings, echocardiography findings at long-term follow-up (admission, day 3-5, day 7-10, 1 month, 3 months, 6 months, 9 months and 12 months) and treatments received were recorded. Patients were divided into two groups as patients hospitalized in the ward and patients hospitalized in the intensive care unit. Parameters were compared between the groups. Patient data were collected from patient files and hospital database system. Results: Eighteen of the patients were female (32.1%) and 38 were male (67.9%). The mean age of the patients was 8.5±4.0 years. 21 (37.5%) of the patients were followed up in the intensive care unit while 35 (62.5%) were followed up in the ward. The mean duration of hospitalization in the ward was 6.7±2.4 days, the mean duration of intensive care unit hospitalization was 3.8±1.6 days, and the mean duration of follow-up was 7.1±4.2 months. When clinical findings were analyzed, fever was observed in all patients. Fatigue, abdominal pain, vomiting, rash, strawberry tongue and conjunctivitis were the most common findings. COVID-19 PCR test was negative in all cases. 83.9% of the cases had normal findings on admission ECG and 10.7% had sinus tachycardia (n=6). Increased CRP, sedimentation rate, procalcitonin, procalcitonin, Interleukin-6 and ferritin levels were observed in both ward (n=35) and intensive care unit (n=21) patients. PLT level was lower in patients hospitalized in the intensive care unit compared to patients hospitalized in the ward. Mean BNP levels were higher in patients hospitalized in intensive care unit compared to patients hospitalized in the ward. Blood pressure values of patients hospitalized in the intensive care unit were lower than those of patients hospitalized in the ward. Patients with neurologic findings (lethargy, confusion, headache) were more common in the intensive care unit. When the ECHO findings of the patients were analyzed, the mean percentage of EF levels was 60.6. EF was 45% or less in 7.1% of the patients, EF 46-54% in 17.9%, EF 55-59% in 19.6% and EF 60% or more in 55.4%. The most common cardiovascular findings on echocardiography were left ventricular systolic dysfunction and valvular regurgitation. Other findings included increased perivascular echogenicity and loss of tapering/ ectasia in the coronary arteries, and pericardial effusion. Echocardiograms also showed that these involvements could be seen in combination. It was observed that 75% of patients with EF ≤ 45% were followed up in intensive care unit. When the ECHO findings at the 1st month of follow-up were analyzed, 12.5% of the patients had cardiac involvement, whereas 1.8% (n=1) of the patients had cardiac involvement at the end of one year. Thus, it was observed that cardiac involvement decreased and returned to normal. 55 patients received treatment except for one patient (94.6% IVIG treatment, 64.3% pulse steroid treatment, 96.4% steroid treatment, 92.9% DMAH treatment, 71.4% aspirin treatment, and 30.4% were given inotropic treatment). The EF of the patients who received inotropic support was found to lower than those who did not. Conclusion: Cardiac involvement in patients diagnosed with MIS-C is wide-ranging and may include ventricular dysfunction, valvular insufficiency, myocarditis, pericarditis/pericardial effusion, coronary artery dilatation/aneurysm, arrhythmia, electrical conduction abnormalities, thromboembolic complications and pancarditis, heart failure and shock. Cardiac involvement detected on ECG and echocardiography may give an idea about the severity, morbidity and mortality of the disease. Early diagnosis and effective treatment will reduce complications due to cardiac involvement. We believe that the results of our study will contribute to clinicians by increasing the awareness of MIS-C and its clinical, diagnostic and therapeutic features.