Ventrikülo-peritoneal şantların; proksimal kateterlerinde toplanan depozitlerin ışık, elektron mikroskopik ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 70006
  2. Yazar: YURDAL GEZERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN HACIYAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Şant malfonksiyonu, depozitler, elektron mikroskobu, ışık mikroskobu, immünohistokimya, Shunt malfunction, deposits, electron microscope, light microscope, immunohistochemistry. VII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada malfonksiyonlu ventrikülo-peritoneal şantı çıkarılan 20 olgunun şant ventriküler kateter lümeninde toplanan depozitleri ışık mikroskobik, immfinohistokimyasal ve elektron mikroskobik olarak inceledik. Işık mikroskobisinde bu birikintilerin, proteinöz materyal, fibrin, eritrosit serpintileri, reovaskfilarizasyon, lenfosit, makrofaj, eozinofil, lökosit ve dev hücreler görüldü. tmmünohistokimyasal olarak bu birikintilerin IgA ile şiddetli, IgG daha az ve IgM ile zayıf boyanma gösterdi. Elektron mikroskobisinde, protein fibrin materyaleri yoğun fagositik hücreler, bu hücrelerin sitoplazmalannda fagosite edilmiş bakteriler ve dev hücreler gözlendi Bu çalışma sonucunda şant malfonksiyonu ile şant lümenine toplanan birikintiler arasında yakın bir ilişki olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Light, Electron Microskopic and Immunohistochemical examination of the Deposits Accumulated in the Proximal Catheters of Ventriculo- Peritoneal Shunts. In our study, we examined the deposits in the lumens of the ventriculer catheters which were removed because of shunt malfunction, light, electron microscopic and immunohistochemically in 20 cases. In the light microscopic examinations, proteineus matirials, fibrin, erythrocyte masses, lymphocyte, macrophage, eosinophile leucocyte, grant cells and neurovascularisation have been seen. Immunohistochemically these materials have been painted strongly with IgA, less strongly with IgG and weakly with IgM. In electron microscopic examinations, protein fibrin materials, dense fagositic cells, giant cells and bacteries in the cytoplasma of these cells have been seen. As a result of this study ve showed a dose relaitonship between the shunt malfunction and the deposits in the shunt lumen.