Borderline kişilik bozukluğu tanısı alan hastalardaki psikotik semptomların çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif semptomlar ile ilişkisinin incelenmesi
The investigation of how psychotic symptoms in patients with borderline personality disorder are related to childhood trauma and dissociative symptoms
- Tez No: 700075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik bozukluğu, dissosiyasyon, psikoz, travma, Borderline personality disorder, dissociation, psychosis, trauma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Borderline kişilik bozukluğu tanısı konan hastalardaki psikotik bulguları, dissosiyatif semptomları ve çocukluk çağı travmatik yaşantılarını ayrı ayrı araştıran birçok çalışma mevcuttur. Ancak, bu üçü arasındaki neden-sonuç ilişkisi halen netlik kazanmamıştır. Bu sebeple çalışmamızda; borderline kişilik bozukluğu tanısı konan hastalardaki psikotik semptomların, çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve dissosiyatif semptomlar ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran, DSM-5 tanı kriterlerine göre borderline kişilik bozukluğu tanısı konan ve son 6 ay içinde etkin bir psikiyatrik tedavi almayan 80 hasta ile halihazırda psikiyatrik tanısı olmayan 80 kontrol grubu olmak üzere toplam 160 kişi dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubundan Sosyodemografik Veri Formu, Dissosiyasyon Ölçeği (DIS-Q) ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği'ni (CTQ-28) doldurmaları istenmiş, görüşmeci tarafından ise Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği'nin (PANSS) pozitif belirtiler alt ölçeği doldurulmuştur. Analizlerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. BULGULAR: Borderline kişilik bozukluğu tanısı olan hasta grubunda daha sık çocukluk çağı travmaları görüldüğü tespit edilmiştir. Hasta grubunda dissosiyatif semptomlar ve pozitif psikotik belirtilerin skorları da daha yüksek saptanmıştır. Hasta grubunda psikotik semptomların çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif semptomlarla anlamlı bir ilişkisinin olmadığı saptanmıştır. Ancak, kontrol grubundaki psikotik semptomların %25'inin çocukluk çağı travmaları, özellikle fiziksel ihmal ile bağlantılı olduğu, %26'sının ise hem çocukluk çağı travmaları ile hem de dissosiyatif semptomlar ile ilişkili olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Borderline kişilik bozukluğu tanılı hastalarda daha sık çocukluk çağı travma öyküsü bulunmaktadır. Bu hastalarda dissosiyatif semptomlar ve pozitif psikotik semptomlar daha sık görülmektedir. Herhangi bir psikiyatrik hastalık tanısı almayan kişilerde, çocukluk çağı travma öyküsü dissosiyatif semptomların görülmesi için risk oluşturabilir ve özellikle fiziksel ihmal öyküsünün varlığı psikotik semptomları tetikleyebilir. Sonuçlarımızın literatüre ve bu alanda çalışan klinisyenlere katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Many studies investigate psychotic symptoms, dissociative symptoms and childhood traumatic experiences in patients with a borderline personality disorder. Yet, the causality relationship between these three in borderline personality disorder hasn't been clarified yet. In this study, we aimed to investigate the psychotic symptoms in borderline personality disorder that are related to childhood trauma and dissociative symptoms. METHOD: In our research includes a total of 160 persons, 80 patients of them applied to the outpatient clinic, were diagnosed with borderline personality disorder according to DSM-5, and didn't receive any effective psychiatric treatment in the last 6 months. 80 peoplenin the control group who didn't have psychiatric treatment. Everyone filled the Sociodemographic Data Form, Dissociation Questionnaire (DISQ), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ28). The clinician completed the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) positive symptoms subscale. IBM SPSS 22.0 was used statistical program for analysis. RESULTS: Childhood trauma was higher in patients with a borderline personality disorder. The scores of dissociative symptoms and positive psychotic symptoms were higher in the patient's group. There was no significant relationship between psychotic symptoms with dissociative symptoms and childhood trauma in the patient group. %25 of the psychotic symptoms are associated with childhood traumas, especially physical neglect, %26 are associated with both childhood traumas and dissociative symptoms in the control group. CONCLUSION: Borderline personality disorder patients have childhood trauma more frequently. In these patients, dissociative symptoms and positive psychotic symptoms are more common. We were found that childhood trauma causes dissociative symptoms and especially physical neglect may cause psychotic vii symptoms in people without any psychiatric illness. We are thinking that our results will contribute to the literature and clinicians working on this field.