Musibet inanç ilikisi: İstanbul Fatih'te yaşayan Suriyeliler örneği
The relationship between calamity and belief: The example of Syrians living in Fatih, Istanbul
  1. Tez No: 700104
  2. Yazar: ABDÜLHALİM KAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNVERDİ, PROF. DR. ASIM YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Musibet, İnanç, Kalam, Calamity, Belief
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı musibet ile inanç ilişkisini kelâmi açıdan incelemektir. Araştırma görüşme tekniği ve nitel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomoloji deseni marifetiyle yapılmıştır. Bu çalışmada kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 15 erkek, 10 kadın olmak üzere 25 kişi oluşturmuştur. Araştırmada katılımcılara ilişkin verileri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu katılımcıların musibetlerin inanca etkisi konusundaki görüşlerini belirlemeye dönük 5 temel soru (13 alt soru) içermiştir. Araştırmanın verileri, İstanbul Fatih'te yaşayan Suriyeli mültecilerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Toplanan veriler elektronik ortamda kayıt altına alınarak sözel ve sayısal işlemler yapılabilmesi için ön çözümlemeye tabi tutulmuştur. Araştırma, katılımcıların yaşamış olduğu musibetleri anlamlandırma ve bu musibetlerin inanç dünyalarına etkileri konularında yoğunlaşmıştır. Katılımcılar acı ve ıstırapları ibret ve imtihan vasıtası olarak değerlendirmiş, bu türlü acıların mükellef olan ve olmayan kişilerin başına gelebildiğini, bu tip musibetlerin bazı yönleriyle faydalı olacağını belirtmiş, bu çerçevede kelâm ekollerinin görüşlerine benzer görüşleri ortaya koymuşlardır. Ayrıca katılımcıların dini başa çıkma yöntemlerinden olan negatif yöntemler yerine pozitif yöntemleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, maruz kaldıkları musibetler karşısında yaşadıkları gerginliklerin üstesinden gelebilmek için katılımcıların dini değerlerden yardım almaya çalıştıkları anlaşılmıştır. Sonuç olarak yaşanan musibetlerin katılımcıların inanç dünyalarını menfi yönde değil müspet yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between calamity and kalam in terms of theology. The research was conducted with interview technique and qualitative research method. The research wascarried out by means of the phenomenology design, which is one of the qualitative research methods. In this study, easily accessible sampling method isused. The study group of the research consisted of 25 people, 15 men and 10 women. In the research, an interview form was used as a means of collecting data about the participants. The interview form included 5 basic questions (13 sub-questions) to determine the views of the participants on the effect of calamities on belief. The data of the research were obtained from interviews with Syrian refugees living in Istanbul Fatih. The collected data were recorded in electronic environment and subjected to preliminary analysis in order to be able to perform verbal and numerical operations. The research focused on making sense of the calamities experienced by the participants and the effects of these calamities on their world of belief. The participants evaluated pain and suffering as a lesson and a test, and stated that such pains can happen to people who are responsible and not, that this type of calamity will be beneficial in some aspects, and within this framework, they expressed similar views to the views of Kalam schools. In addition, it was determined that the participants preferred positive methods instead of negative methods, which are religious coping methods. As a result of the research, it isunderstood that the participants tried to get help from religious values in order to overcome the tensions they experienced in the face of the calamities they were exposed to. As a result, it isdetermined that the calamities experienced affect the belief worlds of the participants in a positive way, not in a negative way.