Memede radyolojik olarak tespit edilen BIRADS 4 lezyonların patolojik pozitif prediktif değeri ve meme parankimal yapısıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of BIRADS 4 lesions determined radiologically in the breast with the pathological positive predictive value and breast paranchimal structure
  1. Tez No: 700120
  2. Yazar: GAMZE KUBRA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN MÜTEVELLİ SÖZÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: BIRADS 4 lezyonlar, biyosi, meme, meme parankim paterni, patolojik tanı, BIRADS 4 lesions, biopsy, breast, breast parenchymal pattern, pathological diagnosis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Memede radyolojik görüntülemelerde BIRADS 4 şüpheli bulgular tespit edilen hastalarda tanı, takip ve tedavi planı için biyopsi gerekliliğini değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Etik Kurul onayı alındıktan sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2016-2020 tarihleri arasında yapılan radyolojik tetkiklerde BIRADS 4 meme bulguları tespit edilen 426 kadın hasta dahil edildi. Bu hastalardan biyopsi yapılan 358 hastanın; BIRADS 4 alt grupları, yapılan biyopsi türleri, radyolojik tetkikleri, meme parankim paternleri ve biyopsi sonuçları retrospektif olarak tarandı. BIRADS 4 lezyonların pozitif prediktif değeri ve sonuçların meme parankim paterni ve diğer değişkenlerle ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. İstatistiksel çalışmada değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu görsel (histogram ve olasılık grafikleri) ve analitik yöntemler (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk Testleri) kullanılarak incelendi. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmalarında Ki kare testi ve Fischer'ın Kesinlik Testine başvuruldu. Normal dağılıma uymayan gruplarda ikili değişkenlerde Mann-Whitney U testi, ikiden fazla değişkenlerde Kruskallwallis testleri kullanıldı. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alındı. Bulgular: BIRADS 4 lezyonların malignite açısından pozitif prediktif değeri meme parankim yapısı A ve B (yağdan zengin ve seyrek fibroglandüler doku) grubunda yoğun meme parankim yapıları C ve D gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. BIRADS 4C alt grubunda malignite oranı diğer alt gruplara göre anlamlı ölçüde yüksek tespit edildi. Sonuçlar: Meme parankim yapısı daha az yoğun olan hastalarda radyolojik BIRADS 4 tanısının güvenilirliğinin daha fazla olduğu ve özellikle bu parankim yapılarında BIRADS 4 şüpheli bulgular tespit edilmesi halinde hastalara ileri inceleme ve biyopsi ile kesin tanı konulması gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the necessity of biopsy for diagnosis, follow-up and treatment plan in patients with BIRADS 4 suspicious findings in radiological imaging of the breast. Patients and methods: After the approval of the Ethics Committee, 426 female patients who were found to have BIRADS 4 breast findings in the radiological examinations performed between 2016-2020 at Erciyes University Faculty of Medicine were included in the study. In 358 of these patients biopsied; BIRADS 4 subgroups, biopsy types, radiological examinations, breast parenchyma patterns and biopsy results were retrospectively reviewed. The positive predictive value of BIRADS 4 lesions and the relationship of the results with breast parenchymal pattern and other variables were evaluated statistically. In the statistical study, the conformity of the variables to the normal distribution was examined using visual (histogram and probability graphics) and analytical methods (Kolmogorov-Smirnov / Shapiro-Wilk Tests). Chi-square test and Fischer's Precision Test were used for comparisons of categorical variables. Mann-Whitney U test was used for binary variables and Kruskallwallis tests were used for more than two variables in groups that did not conform to normal distribution. Statistical significance was defined as P < 0.05. Results: The positive predictive value of BIRADS 4 lesions in terms of malignancy was found to be significantly higher in breast parenchymal structure A and B (fat-rich and sparse fibroglandular tissue) group compared to groups C and D. Malignancy rate in the BIRADS 4C subgroup was found to be significantly higher than the other subgroups. Conclusions: It was concluded that in patients with less dense breast parenchyma, the reliability of the radiological diagnosis of BIRADS 4 is higher, and if BIRADS 4 suspicious findings are detected in these parenchymal structures, the patients should be diagnosed with further examination and biopsy.