Gebelik enfeksiyonlarının ortak moleküler izlerinin rutin tetkikler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of common molecular traces of pregnancy infections in terms of routine examinations
  1. Tez No: 700209
  2. Yazar: NADİRE ELİF ERGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GANİ SÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: CMV, Covid-19, Gebelik, HBV, İnfluenza, Kan parametreleri, CMV, Covid-19, HBV, Influenza, Pregnancy, Routine blood test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızda, viral enfeksiyonu olan gebelerin; tanısında kullanılabilecek ve benzer semptom gösteren enfeksiyonların ayırt edilmesine yardımcı olabilecek rutin kan parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya HBV, İnfluenza, CMV ve Covid-19 enfeksiyonlu 4 gebe grubundan toplam 381 katılımcı ile sağlıklı kontrol grubu gebelerin verileri dahil edilmiştir. Veriler, retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların başvuru semptomları, yaşları, tam kan sayımı, ALT, AST ve D vitamini laboratuvar bulguları değerlendirilmiştir. Çalışma bulguları değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Bulgular: İnfluenza pozitif gebe grubu ile sağlıklı gebe grubu karşılaştırmasında influenza grubunun BASO% ve NLR değerleri, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Covid-19 enfeksiyonu olan gebe grubunun AST, ALT, BASO, BASO% değerleri, sağlıklı kontrol anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. WBC değerleri ise, sağlıklı gebeleden düşük bulunmuştur. Covid-19 pozitif ve influenza pozitif gruplarının karşılaştırmasında influenza pozitif gebelerin WBC, RBC, NEU%, MONO, BASO ve NLR değerleri, Covid-19 pozitif gebelerden istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. HBsAg pozitif gebelerde sağlıklı gebelere kıyasla AST ve ALT yüksekliği izlenmiştir. WBC ve NEU değerleri, kontrol grubundan düşük çıkarken LYM değeri yüksek bulunmuş, NLR değeri de anlamlı olarak düşük seviye izlenmiştir. PLT değeri yüksek izlenmiş, PDW ve RDW değeri de düşük bulunmuştur. CMV enfeksiyonlu gebe grubunun AST ve ALT değerleri kontrol grubuna göre yüksek NEU değeri kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur. Sonuç: Gebelikteki rutin kan tetkikleri, viral enfeksiyonlar hakkında ipuçları verebilir ancak kesin tanı için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate routine blood parameters that can be used in the diagnosis in pregnant women with viral infection, and can help distinguish infections with similar symptoms. Materials and Methods: A total of 381 participants from 4 groups with HBV, influenza, CMV and Covid-19 infections and the data of healthy control group were included in the study. Data were analyzed retrospectively. Symptoms, age, complete blood counts of patients were evaluated. Results: In the comparison of influenza positive and healthy group, the BASO% and NLR values of the influenza group were found to be higher than control group. AST, ALT, BASO, BASO% values of Covid-19 infection group were found to be higher in the healthy control group. WBC were found to be lower than healthy women. WBC, RBC, NEU%, MONO, BASO and NLR values of influenza positive women were found to be higher than those of Covid-19 positive women. AST, ALT elevations were observed in HBsAg positive women compared to healthy women. WBC and NEU values were lower than control group, while the LYM was found to be higher, NLR was lower. The PLT value was observed to be high, and the PDW and RDW were also low. The AST and ALT of the group with CMV infection were higher than control group, and the NEU was lower than control group. Conclusion: Our results suggest that routine blood tests during pregnancy can give clues about viral infections, but they are not sufficient for a definitive diagnosis.