Lipödemli olgularda yağ dokusu metabolitleri ile yağ doku kalınlığı arasındaki ilişki
The relationship between adipose tissue metabolites and adipose tissue thickness in patients with lipedema
  1. Tez No: 700208
  2. Yazar: ZELİHA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Adipokinler, Lipödem, Ultrason, Adipokines, Lipedema, Ultrasound
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Adipokinler ve disfonksiyonel yağ dokusu ilişkisinde subkütan yağ dokusundan ziyade, viseral yağ dokusundaki değişiminin rolüne dikkat çekilmiştir. Özellikle subkütan yağ dokusunun etkilendiği lipödemde, adipokinlerle ilgili bilgiler yetersizdir. Bu çalışmada lipödemli olgularda adiponektin, ghrelin, resistin ve visfatin düzeylerinin ve yağ dokusu kalınlığı ile aralarındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla subkütan yağ dokusu kalınlığı objektif olarak ultrasonografi ile değerlendirildi. Çalışmaya lipödem tanısı alan 19 kadın olgu ve aralarında yaş bakımından fark olmayan 15 sağlıklı kadın dahil edildi. Cilt ve subkütan yağ dokusu kalınlığı ultrasonografik olarak ölçüldü. Tüm olgulardan adiponektin, ghrein, resistin ve visfatin serum düzeyleri Eliza cihazında sandawich yöntemi kullanılarak ölçüldü. Lipödemli olgularda kontrollere kıyasla uylukta cilt kalınlığı hariç, uyluk ve baldırda cilt altı subkütan doku kalınlığı ve toplam cilt- cilt altı kalınlığı anlamlı olarak artmış bulundu (P0,05). Lipödemli olgularda ve kontrollerde adiponektin, ghrelin, resistin ve visfatinle ultrasonla cilt, cilt-altı ve toplam kalınlık ölçümleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı (P>0,05). İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla beraber, detaylı olarak irdelendiğinde gruplar arasında adipokinler ve ultrason ölçümleri ilişkisinde, pozitif veya negatif yönde birbirinden ayrışan korelasyonlar izlendi. Bulgularımıza göre adipokinlerin serum düzeyi ile subkütan yağ dokusu kalınlığı arasında anlamlı ilişki bulunamamakla beraber, tamamen ilişkisiz olduğu tartışmalıdır. Daha geniş serilerde yapılacak ileri çalışmalar adipokinler ve subkütan doku kalınlığı ilişkisine ve ultrasonografinin önemine ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The relationships between adipose tissue thickness and adiponectin, ghrelin, resistin and, visfatin levels were aimed to investigate in this study of the cases with lipedema. For this purpose the thickness of subcutaneous adipose tissue was evaluated objectively by using ultrasonography. 19 of women cases diagnosed as lipedema and healthy 15 women that there was no difference in respect to age were included in the study. The criterias described as clinically and ultrasonographic criteria according to measurement of subcutaneous tissue thickness were used in diagnosis of lipedema. The serum levels of adiponectin, ghrelin, resistin and visfatin were measured in Eliza equipment by using sandwich method in allof the cases. Subcutaneous tissue and total skin- subcutis thickness were found to be statistically significantly increased in thigh and calf except to skin thickness in thigh in lipedema cases compared to the controls (P0,05). A significant relationship not detected between adiponectin, ghrelin, resistin and visfatin, and measurements of skin, subcutis and total skin-subcutis thickness in ultrasonography in cases with lipedema and controls (P>0,05). In conclusion, even though statistically significant relationship between the thickness of subcutaneous tissue and adipokines was not showed in clinical lipedema, the differentiations were occured when compared to healthy cases. The adipokines that delivered subcutan tissue could be important role in the etiopathogenesis and clinic of lipedema. Future studies conducted in large case series will be elucidated relationship between the adipokines and subcutaneous tissue thickness.