Okul öncesi dönemindeki çocukların annelerinin beslenme bilgi düzeyi ve duygu durumlarının çocukların antropometrik ölçümlerine etkisi
  1. Tez No: 700221
  2. Yazar: AYDA YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZERSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Beslenme Bilgi Düzeyi, Annenin Duygu Durumu, Antropometrik Ölçümler, Okul Öncesi Dönem, Anthropometric Measurements, Mother's Mood, Mother's Nutrition Knowledge Level, Preschool Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemde anaokullarında eğitim gören çocukların annelerinin beslenme bilgi düzeylerinin ve duygu durumlarının, çocukların antropometrik ölçümlerini nasıl etkilediğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya İstanbul ili Zeytinburnu ilçesinde bulunan anaokullarına devam eden 5-6 yaş döneminde çocuğu bulunan, tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 214 veli ve bu velilerin çocukları (107 kız, 107 erkek) dahil edilmiştir. Araştırmada ailelere ve çocuklara ait genel bilgiler, çocukların beslenme durumuna ilişkin bilgiler ve annenin beslenme bilgi düzeyini ölçmeye yönelik sorular anket formu aracılığıyla kaydedilmiş ve çocuğun son 24 saatlik besin tüketim kaydı alınmıştır. Ayrıca çocukların antropometrik ölçümleri annelerinin beyanı doğrultusunda alınarak bilgi formuna kaydedilmiştir. Katılımcı annelerin duygu durumlarını saptamak amacıyla 'Beck Depresyon Ölçeği' uygulanmıştır. SPSS 18.0 programı kullanılmış olup bulguların değerlendirilmesinde yüzde, frekans dağılımı, ki kare testi uygulanmıştır. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05). Annelerin beslenme bilgi düzeylerine göre çocukların bel çevresi ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Bu çalışmanın sonucunda annenin beslenme bilgi düzeyi ve duygu durumunun çocuğun antropometrik ölçümleri üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Annelere beslenme eğitimi verilmesinin ve psikolojik açıdan desteklenmelerinin çocukların büyüme ve gelişmeleri açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to evaluate how the nutritional knowledge levels and emotional states of the mothers of the children studying in kindergartens during the pre-school period affect the anthropometric measurements of the children. The study included 214 parents and their children, who were selected by random sampling, who had children aged 5-6 years attending kindergartens in Zeytinburnu district of Istanbul. In the study, general information about families and children, information about the nutritional status of children, and questions to measure the mother's nutritional knowledge level were recorded through a questionnaire and the child's food consumption record for the last 24 hours was taken. In addition, the anthropometric measurements of the children were recorded in the information form in line with the mother's statement. The 'Beck Depression Scale' was applied to determine the emotional states of the participating mothers. SPSS 18.0 program was used and percentage, frequency distribution and chi-square test were applied to evaluate the findings. The results were evaluated at the 95% confidence interval and the significance level of p0.05). A significant correlation was found between the waist circumference measurements of the children according to the nutritional knowledge levels of the mothers (p0.05). As a result of this study, it was determined that the mother's nutritional knowledge and emotional state had an effect on the child's anthropometric measurements. It is thought that providing nutrition education to mothers and supporting them psychologically will be beneficial for the growth and development of children.