PEEK ve diğer estetik CAD/CAM materyallerinin farklı sıvı ortamlarda yüzey özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of surface properties of peek and other aesthetic cad/cam materials in different liquid mediums
- Tez No: 700249
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: PEEK, CAD/CAM, Renklenme, Yüzey Pürüzlülüğü, Sıvı emilimi, Çözünürlük
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı yeni geliştirilen CAD/CAM polimer bloklarının renk, yüzey pürüzlülüğü, çözünürlük ve sıvı emilimi özelliklerinin ağız ortamındaki içecek ve sıvılardan etkilenme miktarlarını karşılaştırmaktır. Bu amaçla n=12 olacak şekilde 5 farklı polimer ve 5 farklı sıvı kullanıldı. Tüm örnekler 2mm kalınlıkta hazırlandı. Polimerler bir adet seramikilemodifiyeedilmişpolietereterketon(BioHPP), nano-hibritkompozit(Tetric CAD) , hibritseramik(Vita Enamic) ve PMMA(HIPC, Telio CAD) CAD/CAM bloklarıdır. Solüsyonlarisekahve, kola, klorheksidingargara, sitrikasitçözeltisivedistilesudur. Tümnumunelerinbaşlangıçrenkleriveyüzeypürüzlülükleriölçüldü. Çalışmanındevamındatümnumuneler randomize(n=12) şekilde 5 farklısıvıiçerisineyerleştirildi. Sıvılar 24 saattebirolacakşekildeyenilendi. Numunelerklinikkullanımsüresi 1 ay, 3ay, 6ayve 12ayadenkgeleceksürelerdetekrarölçümlere tabi tutuldu.Ayrıca her materyalden 10 adet örnek eşit boyutlarda (8mmx8mmx2 mm) kesilerekdistile su içerisinde bekletilerek sıvı emilimi ve çözünürlük ölçüldü. Toplam 350 tane numune CAD/CAM bloklardan kesilerek hazırlandı. Pürüzlülük değerleri zaman ve solüsyondan bağımsız incelendiğinde en düşük pürüzlülük değerleri BioHPP grubunda görülürken en yüksek değerleri ise Enamic grubu gösterdi. En düşük renk değişimi değerlerini BioHPP grupları gösterirken en yüksek renklenme değerlerini ise Tetric CAD grupları gösterdi. Sıvı emilimi testlerinde en düşük sıvı emilimi değerlerini BioHPP grubu gösterirken en yüksek sıvı emilimi değerlerini de HIPC ve Telio CAD grupları gösterdi. Suda çözünme testlerinde ise en yüksek değeri Tetric CAD grubu gösterirken pozitif çözünürlük değeri veren gruplar arasında en düşük değeri BioHPP grubu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of color, surface roughness, solubility and water absorption properties of newly developed CAD/CAM polymer blocksin beverage sand liquids in the oral environment. Forth is purpose, 5 different polymersand 5 different liquids were used, with n=12. All samples were prepared at 2mm thickness. Polymersare one ceramic modified polyetheretherketone (BioHPP), nano-hybridcomposite (Tetric CAD), hybridceramic (VitaEnamic) and PMMA (HIPC, Telio CAD) CAD/CAM blocks. Solutions arecoffee, coke, chlorhexidine mouthwash, citric acid solution and distilled water. Initial colorsand surface roughness of all samples were measured. In the continuation of the study, all samples were randomly (n=12) placed in 5 different liquids. Fluids were renewedevery 24 hours. The samples were re-measured at intervals of 1 month, 3 months, 6 monthsand 12 months for clinicaluse. Inaddition, 10 samples of each material were cut in equalsizes (8mmx8mmx2mm), and their liquid absorption and solubility were measured by keeping them in distilled water. A total of 350 samples were prepared by cutting from CAD/CAM blocks. When the roughness values were analyzed independently of time and solution, the lowest roughness values were seen in the BioHPP group, while the Enamic group showed the highest values. BioHPP groups showed the lowest color change values, while Tetric CAD groups showed the highest coloration values. BioHPP groups howed the lowest fluidabsorption values in fluidabsorption tests, while HIPC and Telio CAD groups showed the highest fluid absorption values. In the water dissolution tests, Tetric CAD groups howed the highest value, while the BioHPP group showed the lowest value among the groups with positive solubility values. KeyWords: PEEK, CAD/CAM, Colorchange, Surface Roughness, Watersorption, Solubility