Dijital ve geleneksel ölçü teknikleri ile elde edilen protetik restorasyonların internal ve marjinal uyumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of internal and marginal adaptations of prosthetic restorations with digital and conventional impression techniques
  1. Tez No: 528537
  2. Yazar: SAFA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ölçü, İndirekt dijital ölçü, Direkt dijital ölçü, İnternal uyum, Marjinal uyum, Conventional impression, Indirect digital impression, Direct digital impression, Internal fit, Marginal fit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
DİJİTAL VE GELENEKSEL ÖLÇÜ TEKNİKLERİ İLE ELDE EDİLEN PROTETİK RESTORASYONLARIN İNTERNAL VE MARJİNAL UYUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Safa ÖZDEN Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı SİVAS 2018, 98 Sayfa Bu çalışma dijital ve geleneksel ölçü yöntemleri ile elde edilen ölçüler kullanılarak üretilen farklı altyapı materyallerinin birbirleriyle ve kendi aralarındaki; internal ve marjinal uyumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Hazırlanan model üzerinden dijital ve geleneksel ölçü teknikleri ile ölçüler alınarak 5 farklı materyalden kron altyapısı elde edilmiştir. Materyaller döküm metal, lazer sinter metal, yüksek dirençli polimer, cam seramik ve hibrit seramik olarak belirlenmiştir. Geleneksel ölçü ve döküm yöntemiyle elde edilen metal grubu haricinde her materyal grubu için ölçünün dijital taranması ölçü yöntemi, alçı modelin dijital taranması ölçü yöntemi ve direkt dijital tarama ölçü yöntemi ile ölçüler alınmıştır. 10 adet döküm Ni-Cr metal altyapı kontrol grubu olarak, kontrol grubu dışındaki diğer materyallerden ise her grupta 30' ar adet altyapı deney grubu olarak Cad/Cam sistemi ile dizayn edilerek üretilmiştir. Elde edilen kronların internal ve marjinal aralık hesaplamaları için silikon replika tekniği kullanılmış ve elde edilen replikalar ışık mikroskobu altında X10 büyütmede dijital ortama aktarılıp diş ile kron materyali arasındaki boşluk miktarları ölçülmüştür. Sonuçlar incelendiğinde ortalama internal aralık değerleri arasında PEEK grubunun en yüksek ortalama internal aralığa (ölçü dijital tarama 174,30 μm, alçı model dijital tarama 166,10 μm, direkt dijital tarama 148,20 μm) sahip olduğu ve bunu döküm grubunun (147,20 μm) takip ettiği görülmüştür. Ortalama marjinal aralık değerleri arasında Hibrit grubunun ölçü dijital tarama ve alçı model dijital tarama gruplarında en düşük değere sahip olduğu (45,60 μm, 48,20 μm) direkt dijital tarama grubunda ise E-Max grubunun (43,60 μm) en düşük değere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTERNAL AND MARGINAL ADAPTATIONS OF PROSTHETIC RESTORATIONS WITH DIGITAL AND CONVENTIONAL IMPRESSION TECHNIQUES Safa ÖZDEN Department of Prosthetic Dentistry SİVAS 2018, 98 Pages This study was made to compare the internal and marginal adaptation of different core materials that were produced by digital and conventional impressions. Digital and conventional impression techniques were used on a prepared model and with the impression techniques and five different core materials were obtained. The materials were determined as casting metal, laser sinter metal, high resistance polymer, glass ceramic and hybrid ceramic. Digital scanning method of impression, digital scanning method of gypsum model and direct digital impression method for each material group were used except the metal group, which was obtained by conventional impression and casting method. 10 unit Ni-Cr metal core were used as a control group and besides the control group 30 unit core were designed and manufactured with Cad/Cam system for each groups. Silicon replica technique was used to calculate the internal and marginal adaptation of the crowns. The silicon replicas were transferred to digital media with 10X magnification stereomicroscope and the gaps between the teeth and the core materials was measured. The results were examined, it was found that the average internal interval values of the PEEK group had the highest average internal range (impression digital scanning 174,30 μm, gypsum model digital scanning 166,10 μm, direct digital scanning 148,20 μm), followed by casting metal average internal range (147,20 μm). Among the average marginal interval values, it has been found that the Hybrid group had the lowest value in the impression digital scanning and gypsum model digital scanning groups (45,60 μm, 48,20 μm), while the lowest value was in the E-Max group (43,60 μm) in the direct digital scanning group.