Miyokard infarktüsü sonrası gelişen kalp yetersizliğinde kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi ve perindoprilin sol ventrikül fonksiyonları ile kalp hızı değişkenliği üzerine olan etkileri
  1. Tez No: 70028
  2. Yazar: ABDİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BİRAND
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, miyokard infarktüsü, kalp yetersizliği, perindopril, Heart rate variability, myocardial infarction, heart failure, perindopril VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Akut miyokard infarktüsü (AMİ) sonrası prognozu etkileyen faktörlerden biri kalp hızı değişkenliği (HRV)'dir. Bu çalışmada AMİ sonrası sol ventrikül (SV) sistolik fonksiyonları korunmuş ve bozulmuş olan farklı hasta gruplarında HRV komponentlerindeki değişiklikler ile perindoprilin SV fonksiyonu yamsıra HRV komponentleri üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya AMİ sonrası SV sistolik fonksiyonları korunmuş 20(18 E, 2 K, yaş ortalaması 49.2+8.2) ve bozulmuş 20 (18 E, 2 K, yaş ortalaması 51.5+7.7) hasta ile kontrol grubu olarak 20 sağlıklı birey (18 E, 2 K, yaş ortalaması 50.5 ±7.9) alındı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında SV sistolik fonksiyonları korunmuş Mİ grubunda yüksek frekanslı güç (HFP), düşük frekanslı güç (LFP), çok düşük frekanslı güç (VLFP) ve toplam güç (TP) 'ün daha düşük, sempatik aktivasyonu yansıtan LFP/HFP oranının ise daha yüksek olduğu gözlendi. Sol ventrikül sistolik fonksiyonları bozulmuş Mİ grubunda, SV fonksiyonu korunmuş grup ile karşılaştırıldığında, HRV komponentlerinden HFP/LFP'nin anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Sol ventrikül fonksiyonu bozulmuş olan grupta HRV komponentlerinden VLFP'nin kalp hızı ve NYHA evresi ile negatif korelasyonu saptandı. HFP'nin ise kalp boşluklarının boyutları ile negatif, strok volüm ve kardiyak indeks ile pozitif korelasyonu tespit edildi. Sol ventrikül fonksiyonu bozulmuş hasta grubuna 30 gün 2 mg/gün perindopril verildikten sonra HFP ve TP'm arttığı, LFP/HFP oranının azaldığı ve SV fonksiyonlarında ekokardiyografîk olarak anlamlı derecede düzelme olduğu saptandı. Sonuç olarak AMİ sonrası klinik ve prognoz göstergelerinden olan parasempatik aktivitenin SV fonksiyonlarından bağımsız olarak azaldığı, sempatik aktivitenin arttığı ve HRV'nin baskdandığı, SV fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda bu değişikliklerin daha belirgin olduğu, perindoprilin SV fonksiyonlarında düzelmenin yamsıra sempatik aktiviteyi azaltırken parasempatik aktiviteyi arttırdığı, HRV baskılanmasım kısmen azalttığı ve bu değişikliklerin hastaların klinik durum ile prognozunu olumlu yönde etkileyebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF HEART RATE VARIABILITY IN PATIENTS WITH HEART FAILURE SECONDARY TO MYOCARDIAL INFARCTION AND THE EFFECTS OF PERINDOPRIL ON LEFT VENTRICULAR FUNCTION AND HEART RATE VARIABILITY PARAMETERS SUMMARY One of the factors that effect the prognosis after acute myocardial infarction (AMI) is heart rate variability (HRV). The aim of the present study was to investigate the changes in HRV components and the effects of perindopril on left ventricular function and HRV componends in patients with left ventricular (LV) disfunction after MI. For this reason, 20 patients (2 females, 18 males aged about 49.2 ±8.2) whose left ventricular systolic function are protected after MI, 20 patients (2 females, 18 males aged about 51.5 ±7.7) whose left ventricular functions are impaired after MI and 20 healthy persons (2 female, 18 male aged about 50.5 ±7.9) as control group were included into the study. HRV parameters high frequency power (HFP), low frequency power (LFP), very low frequency power (VLFP) and total power (TP) were lower and LFP/HFP ratio was higher in patients with protected LV systolic function after MI than the control group. However, in patients with impaired LV systolic function, these changes were less clear and when compared with the patients with protected LV systolic function HFP and LFP were significantly decreased. In the group with impaired LV systolic function VLFP was negatively correlated with the heart rate and NYHA stage. HFP was negatively correlated with the heart chamber dimensions but it was positively correlated with the stroke volume and cardiac index. After 2 mg/daily perindopril treatment for 30 days, in addition to significant improvement of echocardiographically determined LV function, a significant increase in HFP and TP, and decrease in LFP/HFP ratio were observed. As a result, independently from LV functions, clinical and prognostic parameter parasympathetic activity is decreased, sympathetic activity is increased and HRV is depressed in patient after MI. These changes was more expressive in patients with impaired LV function. Perindopril decreased sympathetic activity and had a nonsignificant, but positive effect on HRV. In addition to improvement in LV functions. These features of perindopril may effect the clinical situation and prognosis of these patient positively.