İlköğretim matematik öğretmenlerinin bireysel profil özellikleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesi (Batman ili örneği)
Examination of primary school mathematics teacher's individualprofile characteristics and their attitudes towards the teachingprofession (Batman province example)
  1. Tez No: 700398
  2. Yazar: MEVA KARDEŞOĞLU ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NEDRET ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Matematik Öğretmeni, Profil, Tutum, Educations, Mathematics Teacher, Profiles, Attitude Consultant: Prof. Dr. Hatice Nedret Özgen, Mersin University, Department of Mathematics and Science
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Teknolojik ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak bilgi alışverişinin yaygın ve hızlı olduğu bu yüzyılda eğitimin durağan kalması düşünülemez. Ülkelerin yürüttükleri eğitim politikalarına bakıldığında eğitime ayrılan zamanın, emeğin ve bütçenin gelişmişlik düzeyi ile paralel olarak ilerlediği söylenebilir. Nitelikli insan gücünün yetişmesi, iyi bir eğitim sistemiyle ve dolayısıyla öğretmenlerle mümkündür. Temel matematik becerilerinin kazandırıldığı ilköğretimde, ilköğretim matematik öğretmenlerinin ayrı bir önemi vardır. Nitelikli, kendini geliştirmiş, alanında uzman, okul içinde ve dışında her anlamda yetkin niteliğe sahip bir öğretmenin, öğrenci üzerinde olumlu etkisinin olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmada ilköğretim matematik öğretmenlerinin sosyokültürel, demografik, ekonomik yapıları ve eğitim durumları tanımlanarak mevcut profillerinin belirlenmesi ve bu profil özellikleri ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma desenlerinin özelliklerine göre tasarlanmış ve betimsel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırma evrenini, Batman merkeze bağlı devlet okullarında görev yapan 379 ilköğretim matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu ise 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Batman merkez devlet okullarında görev yapan 257 ilköğretim matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek ve uzman görüşleri alınarak geliştirilen“İlköğretim Matematik Öğretmen Profili Anketi”ve Çetin (2006) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Mesleği Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Anket soruları ve ölçek 257 ilköğretim matematik öğretmenine, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında uygulanmıştır. Uygulama tamamlandıktan sonra verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılarak betimsel istatistikler, korelasyon tekniği ve ortalama fark analizleri yapılarak bulgular elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğunun kadın ve 20-35 yaş arasında olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin yarısından fazlasında haftalık 26-30 saatlik ders yükü bulunduğu görülmüştür. Katılımcıların büyük çoğunluğunun mesleğinden memnun olma sebebi matematik ve matematik öğretmeyi sevmeleridir. İlköğretim matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerinin önündeki esas engelin sınıfların kalabalık olması, en az engel olarak görülen durumun ise meslekle ilgili kaynaklara ulaşma zorluğu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin mesleklerine yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is unthinkable for education to remain stagnant in this century when information exchange is widespread and fast due to technological and scientific developments. Considering the education policies of countries, it can be said that the time allocated to education, labor and budget progress is parallel with the level of development. Training of qualified man power is possible with a good education system and teachers. Mathematics teachers have a special place in primary education where basic maths is taught. It is an undeniable fact that a teacher who is a qualified, self-developed, expert in the field and who is competent in every sense inside and outside the school, has a positive effect on the students. With this study it is aimed to determine the current profiles of primary mathematics teachers by defining their socio-culturel, demographic, economic structure and educational status and to reveal the relationship between these profile characteristics and their attitudes towards the teaching proffession. The research was designed according to the features of quantitative research designs and supported by a descriptive survey model. The research consists of 379 primary school mathematics teachers working in public schools affiliated to the center of Batman. The working group of the research consists of 257 elemantary mathematics teacher working in Batman central state schools in the 2019/2020 academic year. In the study, ''Elementary Mathematics Taeacher Profile Questionnaire'' developed by researcher by examining the relevant literature and taking expert opinion and ''Teaching Profession Attitude Scale''developed by Çetin (2006) were used as data collection tools. The questionnaire questions and the scale were applied to 257 primary school mathematics teachers in the 2019-2020 academic year. After the application was completed, descriptive statistics, correlation technique and mean difference analysis were performed using SPSS package program in the analysis of the data and the findings were obtained. Based on the findings of the research, the following conclusions have been reached. It is seen that most the teachers participating in the study are female and between the ages of 20 and 35. It has been observed that more than half of the teachers have a weekly course load of 26-30 hours. The reason why most of the participants are satisfied with their proffession is that they like to teach mathematics. It has been concluded that the main obstacle to the professional development of primary school mathematics teachers is the crowded classes and the least difficulty in accessing the resarces related to the profession. It was found that teachers' attitudes towards their proffessions was no significant difference according to gender.