Çocuk acile karbonmonoksit zehirlenmesi ile başvuran hastaların hiperbarik oksijen tedavisi öncesi ve sonrası kardiyak fonksiyonlarının doku doppler yöntemi ile değerlendirilmesi
Prospective evaluation of patients presenting to the pediatric emergency department with carbon monoxide poisoning before and after hyperbaric oxygen therapy
- Tez No: 700432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAZIM ALPER GÜRSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doku Doppler görüntüleme, Hiperbarik oksijen tedavisi, Karbonmonoksit zehirlenmesi, Carbon monoxide poisoning, Hyperbaric oxygen therapy, Tissue Doppler imaging
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışma ile çocuk acil kliniğine karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvuran ve hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastaların, hiperbarik oksijen tedavisi öncesi ve sonrası ekokardiyografik doku Doppler görüntüleme ile sistolik ve diyastolik fonksiyonlarında etkilenme olup olmadığının belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2019-Ocak 2021 yılları arasında Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi ve Ankara Şehir Hastanesi çocuk acil kliniğine karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvurup hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan 34 hasta ve kontrol grubu olarak çocuk kardiyoloji kliniğine başvuran sağlıklı 34 hasta dahil edildi. Çalışma prospektif olarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 34 hastanın yaş ortalaması 10,95 ± 4,75 olarak bulundu. Hastaların 13'ü (% 38,2) erkek, 21'i (% 61,8) kız idi. Hastaların 21'i (% 61,8) doğal gaz zehirlenmesi nedeniyle çocuk acile başvururken 13'ü (% 38,2) soba zehirlenmesi nedeniyle başvurmuştur. Hastaneye en sık başvuru şikayetinin % 41,2 ile bilinç kaybı olduğu görüldü. Hastaların karbonmonoksit zehirlenmesi sonrası karboksihemoglobin ortalaması 21,70 ± 6,45 saptandı. Bir seans hiperbarik oksijen tedavisi sonrası karboksihemoglobin ortalaması 0,74 ± 0,34 saptandı. Hastaların troponin-I düzeyi ortalaması karbonmonoksit zehirlenmesi sonrası 114,81 ± 197,76 ve bir seans hiperbarik oksijen tedavisi sonrası 42,32 ± 118,36 saptandı. Hastaların karbonmonoksit zehirlenmesi sonrası yapılan ekokardiyografik incelemelerinde ejeksiyon fraksiyonu (EF) ortalaması % 63,82 ± 6,37; kısalma fraksiyonu (KF) ortalaması % 35,47 ± 5,94 saptandı. Bir seans hiperbarik oksijen tedavisi sonrası EF ortalaması % 71,47 ± 4,18; KF ortalaması % 40,03 ± 3,74 saptandı. Hastaların doku Doppler görüntülemelerinde karbonmonoksit zehirlenmesi olan ve hiperbarik oksijen tedavisi öncesi değerlendirilen grupta İzovolemik Relaksasyon Zamanı (İRZ), Miyokard Performans İndeksi (MPİ) daha yüksek; Ejeksiyon zamanı (EZ) daha kısa saptandı. Sonuç: Karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvuran ve hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalarda yapılan kardiyak değerlendirmede sistolik ve diyastolik fonksiyon bozukluğu saptanmıştır. Bir seans hiperbarik oksijen tedavisi ile bu fonksiyon bozukluğunun geri dönüşümlü olduğu ekokardiyografik olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine whether systolic and diastolic functions were affected by echocardiography, tissue Doppler imaging, before and after hyperbaric oxygen therapy in patients who applied to the pediatric emergency clinic due to carbon monoxide poisoning and were treated with hyperbaric oxygen. Materials and Methods: In this study, 34 patients who applied to the pediatric emergency clinic of Ankara Children's Hematology Oncology Training and Research Hospital and Ankara City Hospital due to carbon monoxide poisoning and were treated with hyperbaric oxygen between January 2019 and January 2021, and 34 healthy patients who applied to the pediatric cardiology clinic as a control group were included. The study was conducted prospectively. Results: The mean age of 34 patients included in the study was found to be 10.95 ± 4.75 years. Thirteen (38.2 %) of the patients were male and 21 (61.8 %) were female. While 21 (61.8 %) of the patients applied to the pediatric emergency department due to natural gas poisoning, 13 (38.2 %) patients applied due to stove poisoning. It was observed that the most common complaint of admission to the hospital was loss of consciousness in 41.2 %. The mean carboxyhemoglobin of the patients after carbon monoxide poisoning was 21.70 ± 6.45. After one session of hyperbaric oxygen therapy, the mean carboxyhemoglobin was 0.74 ± 0.34. The mean troponin-I level of the patients was 114.81 ± 197.76 after carbon monoxide poisoning. After one session of hyperbaric oxygen therapy, it was found to be 42.32 ± 118.36. The mean ejection fraction (EF) of the patients in the echocardiographic examination performed after carbon monoxide poisoning was 63.82 ± 6.37 %; shortening fraction (SF) mean 35.47 ± 5.94 %. After one session of hyperbaric oxygen therapy, the mean EF was 71.47 ± 4.18 %; The mean SF was 40.03 ± 3.74 %. Isovolemic Relaxation Time, Myocardial Performance Index were higher in the group with carbon monoxide poisoning and evaluated before hyperbaric oxygen therapy in tissue Doppler imaging; Ejection time was found to be shorter. Conclusions: Systolic and diastolic dysfunctions were found in the cardiac evaluation of patients who applied for carbon monoxide poisoning and were treated with hyperbaric oxygen therapy. It was observed, by echocardiography, that this dysfunction was reversible with one session of hyperbaric oxygen therapy.