Çocuk evlerinde çalışan bakım elemanlarının iş-aile çatışması ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between work-family conflict and burnout levels of the caregives working in child homes
- Tez No: 700588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESRA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Work-family conflict, Burnout, Child Homes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma çocuk evlerinde çalışan bakım elemanlarının iş-aile çatışması ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden olan korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu İstanbul ilinde çocuk evlerinde görev yapan bakım elemanları oluşturmaktadır. Araştırma salgın ve erişim güçlüğü sebebi ile 244 bakım elemanı ile sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamında veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, İş-Aile Çatışması Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Bakım elemanlarının demografik bilgilerine göre iş-aile çatışması ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek için 2 değişkenli gruplarda T-Testi kullanılırken 2 ve üzeri değişkenlerde ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İş-Aile Çatışması Ölçeği toplam puan ve alt boyutları puanı ile Maslach Tükenmişlik Ölçeği toplam puan ve alt boyutları puanları arasındaki ilişkiyi bulmak için Pearson Korelasyon Analizi gerçekleştirilmiş olup ilişkinin görüldüğü durumlarda çoklu doğrusal ve basit doğrusal regresyon kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analiz sonucunda iş-aile çatışması ölçeğinin cinsiyet, eğitim durumu, bakım elemanlığı öncesi eğitim alma durumu ve iş memnuniyeti değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Maslach tükenmişlik ölçeğinin cinsiyet, maddi durum, bakım elemanlığı öncesi eğitim alma durumu ve iş memnuniyeti değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. İş-aile çatışması ölçeği ve Maslach tükenmişlik ölçeği arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ve iş-aile çatışması ölçeğinin alt boyutlarının Maslach tükenmişlik ölçeğinin alt boyutlarını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: İş-Aile Çatışması, Tükenmişlik, Çocuk Evleri
Özet (Çeviri)
This research was conducted to reveal the relationship between work-family conflict and burnout levels of the caregives working in child homes. The correlation method, which is one of the quantitative research methods was used in this study. The target population of the study consists of the caregives working in child homes in Istanbul. The research was limited to 244 the caregives working in child homes in İstanbul because of epidemic and access difficulties. Personal Information Form, the Work-Family Conflict Questionnaire, Maslach Burnout Inventory were used as data collection tools in this study. In order to determine the work-family conflict and Maslach Burnout levels of the caregives depending on their demographic background, T-Test was used for bivariate measurements, while the one-way analysis of variance (ANOVA) was used for bivariate and multivariate measurements. To determine the relationship between the Work-family Conflict Questionnaire total scores and sub-dimensions scores and Maslach Burnout Inventory total score and sub-dimensions scores, Pearson correlation analysis was conducted, multiple linear regression and simple linear regression analysis was performed in the cases where relation was seen. As the result of the analysis has been done, significant differences have been found out on differing work-family conflict scales according to gender, education, pre-training on maintenance work and job satisfaction. It has been seen that Maslach burnout scale significantly differs according to the gender, financial situation, pre-training on maintenance work and job satisfaction. The conclusion has been reached that there is a significant relationship between work-family conflict scale and Maslach burnout scale and the sub-dimensions of the work-family conflict scale predict the sub-dimensions of the Maslach burnout scale.