İzole atriyal septal defekt tamiri yapılan hastalarda erken dönemde kardiyak fonksiyonlardaki değişimin hasta yaşı ile ilişkisi
The relationship between age and change in cardiac functions in early period in patients who had atrial septal defect repair surgery
- Tez No: 700599
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN CEYRAN, DR. VEYSEL BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atriyal septal defekt, konjenital kalp hastalığı, sağ kalp yetmezliği, TAPSE, pulmoner hipertansiyon, Atrial septal defect, congenital heart disease right heart failure, TAPSE, pulmonary hypertension
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Atriyumlar arasında foramen ovale dışında geçişe neden olan açıklıklar atriyal septal defekt olarak isimlendirilir ve erişkinlerde biküspit aort kapaktan sonra en sık görülen konjenital kalp hastalığıdır. Araştırmamızda, ASD onarımı yapılan erişkin hastalarda, operasyon sonrası erken dönemde kardiyak fonksiyonlardaki (sağ ventrikül fonksiyonları, triküspit kapak yetmezliği, pulmoner arter basıncı, mitral kapak yetmezliği ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu) değişimin yaş ile ilişkisini araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014 ve ve Kasım 2020 yılları arasında Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi kardiyovasküler cerrahi ve konjenital kardiyovasküler cerrahi kliniğinde izole atriyal septal defekt nedeniyle cerrahi onarım yapılan 16-65 yaş arası 214 hasta, yaş gruplarına ayrılmış ve bu hastalarda operasyon öncesi ve sonrası ekokardiyografik parametreler ve biyokimya sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza izole atriyal septal defekt nedeniyle opere olmuş 16-65 yaş arası 130 kadın (%60.7) ve 84 erkek (%39.2) toplam 214 hasta dahil edildi. Hastalar yaş değişkenine (16-25 yaş, 26-35 yaş, 36-45 yaş, 46-55 yaş ve 56-65 yaş grubu olmak üzere toplam beş (5) grup) ayrıldı ve üç (3) farklı zamanda (Preoperatif – Postoperatif 1.ay – Postoperatif 6.ay) karşılaştırıldı. Yapılan analizler sonrası sadece 56-65 yaş grubunda EF'de post op 1. ay ve post op 6. ayda anlamlı düşüş saptandı. Triküspit yetmezliği derecesinin yaş ile doğru orantılı olarak arttığı görüldü. Operasyon sonrası tüm gruplarda post op 1. ay ve post op 6. ayda anlamlı TY'de azalma saptandı. Ortalama pulmoner arter basıncı 16-25 yaş grubunda 33 mmHg, 26-35 yaş grubunda 39.7 mmHg, 36-45 yaş grubunda 40.9 mmHg, 46-55 yaş grubunda 42.7 mmHg ve 56-65 yaş grubunda 49.2 mmHg olarak saptandı. Post op 1. ay ve post op 6. ay ölçümlerinde tüm gruplarda anlamlı PAB düşüşü gözlenmekle beraber en fazla düşüş 16-25 ve 56-65 yaş gruplarında gözlendi. Tüm yaş gruplarında mitral yetmezlikte artış saptandı fakat hiç bir hastada orta MY'ye ulaşan bir kapak patolojisi saptanmadı. Yapılan istatistiksel analizler sonucu ortalama TAPSE hasta yaşı ile ters orantılı olarak saptanmıştır. Ortalama TAPSE değerleri 16-25 yaş grubunda 26.6, 26-35 yaş grubunda 23.1, 36-45 yaş grubunda 20.1, 46-55 yaş grubunda 18.1, 56-65 yaş grubunda ise 16.8 olarak ölçülmüştür. Genç hasta gruplarında TAPSE ölçümünde düşüş, ileri yaş gruplarında ise artış saptandı. Sonuç: Atriyal septal defekt en sık görülen ikinci konjenital kalp hastalığıdır. İleri yaşlarda tedavi edilmez ise pulmoner hipertansiyona, atriyal fibrilasyona ve paradoksal emboliye neden olabilir. Perkütan kapama teknikleri gelişiyor olsa da hem pediyatrik hem erişkinlerde cerrahi tedavi tıp pratiğinde yerini korumaktadır. Yaş ile birlikte ASD komplikasyonlarının insidansı artmakta ve cerrahi tedavinin sağladığı faydalar azalmaktadır. Genç yaşta opere olan hastaların operasyondan gördüğü fayda ileri yaşta opere olan hastalara göre daha fazladır. Pulmoner hipertansiyonun önlenmesi ve sağ ventrikül fonksiyonlarının korunması için bu patolojisinin erken yaşta düzeltilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Openings between atriums other than foramen ovale are named as atrial septal defect and it is the most commonly seen congenital heart disease after bicuspid aortic valve in adults. In our study, we planned to investigate the relationship between age and changes in cardiac functions (right ventricular functions, tricuspid valve insufficiency, pulmonary artery pressure, mitral valve insufficiency and left ventricular ejection fraction) in the early postoperative period in adult patients who underwent ASD repair. Material and Method: 214 patients aged 16-65 years who underwent surgical repair from January 2014 to November 2021 due to isolated atrial septal defect in the cardiovascular surgery and congenital cardiovascular surgery clinic of Koşuyolu Yüksek İhtisas Training and Research Hospital were divided into age groups, and pre and postoperative echocardiographic parameters and biochemistry results were compared in these patients. Results: A total of 214 patients, 130 female (60.7%) and 84 male (39.2%) aged 16-65 years, who had been operated for isolated atrial septal defect were included in our study. The patients were divided into age variable (16-25 years old, 26-35 years old, 36-45 years old, 46-55 years old and 56-65 age groups in total five (5) groups) and were divided into three (3) different times (Preoperative - Postoperative 1st month – Postoperative 6th month) were compared. After the analyses, clinically meaningful decrease was found in EF only in the 56-65 age group at the post-op 1st month and post-op 6th month. It was observed that the degree of tricuspid regurgitation increased in direct proportion to age. A significant decrease in TR was detected in all groups after the operation at post op 1 month and post op 6 months. The mean pulmonary artery pressure was 33 mmHg in the 16-25 age group, 39.7 mmHg in the 26-35 age group, 40.9 mmHg in the 36-45 age group, 42.7 mmHg in the 46-55 age group, and 49.2 mmHg in the 56-65 age group. Although significant decrease in PAP was observed in all groups in post op 1 month and post op 6 month measurements, the highest decrease was observed in 16- 25 and 56-65 age groups. An increase in mitral regurgitation was detected in all age groups, but no valve pathology reaching middle MR was detected in any patient. As a result of the statistical analysis, the mean TAPSE was found to be inversely proportional to the age of the patient. The mean TAPSE values were 26.6 in the 16-25 age group, 23.1 in the 26-35 age group, 20.1 in the 36-45 age group, 18.1 in the 46-55 age group, and 16.8 in the 56-65 age group. There was a decrease in TAPSE measurement in young patient groups, and an increase in older age groups. Conclusion: Atrial septal defect is the second most common congenital heart disease. If not treated in advanced ages, it can cause pulmonary hypertension, atrial fibrillation and paradoxical embolism. Although percutaneous closure techniques are developing, surgical treatment in both pediatrics and adults maintains its place in medical practice. The incidence of ASD complications increases with age and the benefits of surgical treatment decrease. Patients who were operated at a young age benefit from the operation more than patients who were operated on at an advanced age. This pathology should be corrected at an early age in order to prevent pulmonary hypertension and preserve right ventricular functions.