İzole atriyal septal defekt tamir yöntemlerinin erken dönem sonuçlar ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılması
Comparison of early results and complication in transcatheter versus surgical closure of pediatric secundum atrial septal defect
  1. Tez No: 334086
  2. Yazar: AHMET DOLAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal septal defekt, Atrial septal defect
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Pediatrik sekundum ASD?li olgularda cerrahi olarak ASD tamiri ve transkateter yolla ASD tamirinin erken dönem sonuçları ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılması. . Hastalar ve Yöntem: Ocak 2008 ile Temmuz 2012 tarihleri arasında kliniğimiz ve pediatrik kardiyoloji bölümlerinde toplam 85 pediatrik izole ASD vakasına ASD tamir işlemi uygulanmıştır. Bu vakalardan 51?i cerrahi olarak tamir edilirken (Grup I), 34?üne perkutanöz transkateter yolla tamir uygulanmıştır (Grup II). Bu iki gurup retrospektif olarak mortalite, morbidite, hastanede kalış süreleri ve etkinlik açısından karşılaştırılmıştır. .Bulgular: Çalışmaya katılan 47?si kadın (%55.2) ve 38?i erkek (%44.7) toplam 85 hastanın yaşortalaması 8.75±3.91 yıl (2 ? 17) olarak bulundu. Cerrahi gruptaki (Grup I) 51 hastanın 31?i kadın (%60.7), 20?si erkek (%39.3) hasta olup yaş ortalaması 7.93±3.78 yıldır. Bu gruptaki 9 hastaya sağ torakotomi (%17) insizyonu uygulanırken, 42?sinde median sternotomi (%83) insizyonu yapılmıştır. Bu gruptaki hastaların kardiyopulmoner bypass (KPB) süresi ortalaması 35.43±7.56 dakika iken kross-klemp (KK) süresi ortalaması 27.37±7.12 dakikadır. ASD tamir sırasında 42 hastada perikardiyal yama (%83) kullanılırken, 9?unda defekt primer olarak (%17) tamir edilmiştir. Kateter ile tamir grubundaki (Grup II) 34 hastanın 16?sı kadın (%47.1), 18?i erkek (%52.9) olup yaş ortalaması 9.97±3.84 yıldır. Bu gruptaki işlem süresi ortalaması 35.68±14.34 dakika iken, skopi süresi 8.24±3.98 dakikadır. Her iki grupta postoperatif dönemde mortalite ve rezidüel şant gözlenmemiştir. Hastaların tamir sonrası hastanede kalış süreleri yönünden değerlendirildiğinde her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Toplam komplikasyon oranına bakıldığında cerrahi grupta daha fazla bulunmuştur. Grup I?de en sık görülen komplikasyon transfüzyon gerektiren anemiyken (% 35.2) Grup II?de en sık görülen komplikasyon inguinal hematomdur (% 20.5). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda her iki tamir yönteminin de mortalite ve etkinlik açısından oldukça etkili ve güvenli yöntemler olduğunu görmekteyiz. Özellikli ve tecrübeli bir merkezde, daha az komplikasyon içermesi nedeniyle kateter yöntemiyle ASD tamirinin erken dönem sonuçları daha iyi olduğu kanısına varmaktayız. Ancak katerle tamir yönteminin uzun dönem sonuçlarını yansıtan daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of early results and complication in transcatheter versus surgical closure of pediatric secundum atrial septal defect.Methods: Between January 2008 and July 2012, our clinic and pediatric cardiology department performed 88 closure of isoleted ASD. Fifty-four patients underwent surgical repair of ostium secundum ASD (Group I) and thirty-three patiens underwent percutaneous ASD closure (Group II). The following outcomes were studied retrospectively in these two groups: mortality, morbidity, hospital stay and efficacy. Results: Of the 85 patients, 47 were female (55.2%) and 38 were male (44.7%); the mean age was 8.75±3.91 years (2?17). In surgical group (Group I) of the 51 patients, 31 were female (60.7%), 20 were male (39.3%), the mean age was 7.93±3.78 years. In catheter group (Group II ) of the 34 patients, 16 were female (47.1%), 18 were male (52.9%), the mean age was 9.97±3.84 years. In Group I, two different surgical approaches used were median sternotomy (47 patients) and right thoracotomy (9 patients). The mean bypass time was 35.43±7.56 minutes and the mean aortic cross clamp time was 27.37±7.12 minutes The ASD was closed either by direct suture (9 patients) or by pericardial patch (42 patients). In group II, the mean procedure time and the mean scopy time were 35.68±14.34 and 8.24±3.98 minutes, respectively. The most frequent complication in group I was anemia which not requiring transfusion and in group II was groin hematoma. There were no deaths and residual shunt in the postoperative period in either group. Comparisons between the 2 groups showed no differences in hospital stay. Conclusion:. There were no diffirence in hospital stay and mortality in both groups.We conclude that, in experienced hands and highly specialized centers, transcatheter ASD closure provides good early results and fewer complications. Longer follow-up studies are necessary to show that percutaneous closure is the treatment of choice in patients with secundum ASD.