Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının Suriyeli mülteciler ve sosyal uyuma yönelik faaliyetleri
Activities of non-governmental organizations in Turkey towards Syrian refugees and social cohesion
  1. Tez No: 700636
  2. Yazar: BİLAL KARASU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Mülteciler, STK'lar, Sosyal Uyum, Göç, Syrian Refugees, NGOs, Social Cohesion, Migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle Suriye'den farklı ülkelere göç eden mültecilerin sayısı günümüzde 13 milyona ulaşmıştır. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Türkiye'de yaşamaktadır. Bugün Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeli mültecilerin sayısı 3,6 milyon olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye başlangıçta Suriye'den gelen mültecilere açık kapı politikası uygulamış ve onları Suriye'de koşullar düzeldikten sonra evlerine dönecek olan“misafir”ler olarak tanımlamıştır. Ancak, aradan geçen zamanda mültecilerin kalıcı olduklarının anlaşılmasıyla birlikte sosyal uyuma yönelik politikalar geliştirme ihtiyacı doğmuştur. Yeni bir toplumla iç içe yaşamaya başlayan mülteciler eğitim, istihdam, sağlık hizmetlerine erişim konularında yaşadıkları sorunların yanı sıra ayrımcılık, dışlanma, baskı ve hatta şiddet gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Mültecilerin ihtiyaçlarını ve taleplerini sahada onlarla birlikte çalışarak yakından gözlemleyen sivil toplum kuruluşları bu sorunların tespiti ve bu sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, sivil toplum kuruluşlarının sosyal uyumun sağlanmasındaki rolü değerlendirilmektedir. Tezde, Türkiye'de Suriyeli mültecilerle ilgili faaliyet gösteren ve bunları erişime açık olarak raporlayan 12 STK'nın faaliyetleri sosyal uyum perspektifinden değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, STK faaliyetlerinin çoğunlukla mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğu görülmüştür. Sosyal uyumun gerçekleşmesi için yalnızca mültecilere yönelik değil, göç alan ülkedeki nüfusa yönelik de çalışmalar gerçekleştirmenin gerektiği dikkate alındığında, STK'ların sosyal uyum perspektifine sahip olan çalışmalarının sınırlı sayıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The number of refugees who migrated from Syria to different countries due to the civil war that started in 2011 has reached 13 million today. The majority of this population lives in Turkey. Today, the number of Syrian refugees under temporary protection in Turkey has been recorded as 3.6 million. Turkey initially applied an open door policy towards Syrian refugees and defined them as“guests”who would return to their homes after the improvement of conditions in Syria. However, in the mean time, as a result of realizing the permanency of Syrian's presence in Turkey, there arose the need for developing policies aiming social cohesion. Refugees, who have started to live within a new society, aside from the problems they have in accessing employment, education and health services, face many problems such as discrimination, exclusion, oppression and even violence. Non-governmental organizations, which closely observe the needs and demands of refugees by working with them in the field, play an important role in identifying and tackling these problems. Within this context, in this study, the role of NGOs in the realization of social cohesion was evaluated. In the thesis, the activities of 12 NGOs working towards Syrian refugees in Turkey and documenting their activities through open-access reports were examined through the perspective of social cohesion. As a result, it is seen that NGO's mostly aim at meeting the basic needs of refugees. Considering the necessity of carrying out activities not only towards the refugees but also towards the population in the receiving country for the realization of social cohesion, it is concluded that the number of NGO activities with a social cohesion perspective is very limited.