Üniversite öğrencilerinde ahlaki cesaret, benlik saygısı ve güvensiz bağlanma stilleri arasındaki ilişkiler
Interrelations between moral courage, self-esteem and insecure attachment styles in university students
- Tez No: 700709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki cesaret, benlik saygısı, güvensiz bağlanma stilleri, Moral courage, self-esteem, insecure attachment styles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde benlik saygısı, güvensiz bağlanma altboyutları (kaygılı ve kaçıngan) ve ahlaki cesaret davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda ele alınan sosyo-demografik (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, ebeveynlerin eğitim düzeyi, okuduğu sınıf, ailenin ilgisi, kişilik özellikleri, fiziksel görünüşten memnuniyet düzeyleri) değişkenler ile üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri, benlik saygısı ve ahlaki cesaret davranış düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca benlik saygısı ve güvensiz bağlanma stillerinin ahlaki cesareti yordayıp yordamadığı incelenmiştir. Çalışma Türkiye'de ikamet eden 2020-2021 eğitim yılını kapsayan dönemde 355 üniversite öğrencisi (hem lisans hem de lisansüstü öğrenciler) ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma amaçları doğrultusunda elde edilen bulgular veri toplama araçları kapsamında“Moral Yüreklilik Ölçeği (MYÖ)”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE II)”,“Rosernberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ)”ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. MYÖ'de ahlaki cesaret ve ahlaki suskunluk alt boyutları , YİYE II'de kaçıngan ve kaygılı bağlanma altboyutları ölçülmüştür. RBSÖ'de ise 10 maddelik ölçek kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre benlik saygısı ve ahlaki cesaret arasında olumlu yönde ve anlamlı bir ilişki, benlik saygısı ve güvensiz bağlanma stilleri (kaygılıkaçıngan) arasında olumsuz yönde ve anlamlı, ahlaki cesaret ve güvensiz bağlanma stilleri arasında olumsuz yönde ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.Yapılan t testi sonuçlarına göre yaş arttıkça benlik saygısı ve ahlaki cesaretin arttığı, kaygılı ve kaçıngan bağlanmanın düştüğü görülmüştür.Eğitim düzeyi arttıkça benlik saygısı ve ahlaki cesaretin arttığı gözlenirken, kaygılı ve kaçıngan bağlanmanın düştüğü; fiziki görünüşten memnuniyet düzeyi artarken benlik saygısı ve ahlaki cesaretin arttığı, kaygılı ve kaçıngan bağlanmanın düştüğü; ebeveyn ilgi düzeyi artarken benlik saygısı ve ahlaki cesaretin arttığı, kaygılı ve kaçıngan bağlanmanın düştüğü, dolayısıyla bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin ortaya çıktığı görülmüştür.Cinsiyet temelinde ahlaki cesaretin anlamlı olarak kadınlarda daha yüksek olduğu, kaçıngan bağlanmanın ise erkeklerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Aynı zamanda kişilik özellikleri (içe dönüklük ve dışa dönüklük) temelinde benlik saygısının dışa dönüklerde daha yüksek olduğu, kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanmanın içe dönüklerde daha yüksek olduğu, ahlaki cesaretin ise dışa dönüklerde anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür.Doğrusal basit regresyon analizi benlik saygısının ve kaçıngan bağlanmanın ahlaki cesareti yordadığını göstermektedir. Bunun yanında benlik saygısının da hem ahlaki cesareti hem de güvensiz bağlanmayı yordadığı görülmüştür. Elde edilen veriler ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-esteem, insecure attachment sub-dimensions (anxious and avoidant) and moral courage behavior in university students. For this purpose whether there is a significant difference between socio-demographic variables (gender, age, number of siblings, parents' education level, family care, personality traits, satisfaction with physical appearance) and dependent variables (self-esteem, moral courage and insecure attachment) is investigated. In addition, it was examined whether self-esteem and insecure attachment styles predict moral courage. The study was carried out with 355 university students (both undergraduate and graduate students) residing in Turkey during the 2020-2021 academic period. In line with the research purposes“Moral Courage Scale (MCS)”,“Experiences in Close Relationships II (ECR-R)”, "Rosernberg Self-Esteem Scale (RSE) and personal information form were used in order to collect data from participants. Moral courage and moral reticence sub-dimensions were measured in MCS, and avoidand and anxious attacment styles were measured in ECR-R. 10 item scale was used in RSE. According to the research findings, there was a significantly positive relationship between self-esteem and moral courage, a negative relationship between self-esteem and insecure attachment styles, and a negative relationship between moral courage and insecure attachment styles. According to results of the t test, it was observed that as the age increased self-esteem and moral courage increased, while anxious and avoidant attachment decreased. It was observed that as the level of education increase, self-esteem and moral courage increase, anxious and avoidant attachment styles decrease; while satisfaction with physical appearance increases, self-esteem and moral courage increase, anxious and avoidant attachment styles decrease; while the level of parental care increase, self-esteem and moral courage increase, anxious and avoidant attachment styles decrease. Thus there is a significant relationships between dependent variables and independent variables. On the basis of gender, moral courage was significantly higher in females, while avoidant attachment was higher in males. At the same time on the basis of personality traits (introversion and extroversion), it was observed that self-esteem and moral courage were higher in extroverts, anxious attachment and avoidant attachment were higher in introverts. Simple linear regression analysis shows that self-esteem and avoidant attachment predicted moral courage. In addition, it was seen that self-esteem predicted both moral courage and insecure attachment. The data obtained were discussed within the framework of the relevant literature.