The impact of technology on economic growth in Turkey
Türkiye'de teknolojinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
- Tez No: 700775
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TEMİZ DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Toplam Ar-Ge Harcamaları, Ekonomik Büyüme, İçsel Büyüme Modelleri, Türkiye, Technology, Total R&D Expenditure, Economic Growth, Endogenous Growth Models, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacı, 1980-2019 yılları arasında teknolojinin Türkiye'deki ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektir. Bu fonemenon bir süredir ekonomi literatüründe geniş çapta incelenmiştir. Teknoloji ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi göstermek için Johansen Juselius (JJ) Eşbütünleşme Testi, Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM), VECM-Wald Testi, Etki-Yanıt ve Varyans Ayrıştırma analizleri kullanılmıştır. Özellikle uzun vadede bu iki değişken arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterirler. Öte yandan, teknolojiden ekonomik büyümeye tek yönlü bir nedensellik etkisi vardır. Ayrıca artan araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları teknolojiye ve dolayısıyla ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlıyor. Türk ekonomisi, uluslararası ticaret gelirlerini artıracak teknolojik olarak gelişmiş ürünlerin imalatından elbette faydalanabilir. Türkiye ekonomisi uzun süredir ticaret dengesizliği yaşıyor. Katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi, Türkiye'nin sermaye ve ithal ürünler için dışa bağımlılığını azaltacaktır. Aynı zamanda, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'dan (GSYİH) Ar-Ge fonlarına daha fazla kaynak aktarılması mümkün olabilir. Teknolojinin uygun ve verimli kullanımı, şirketlerin yenilik yapmasına ve yeni istihdam alanları bulmasına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, Türkiye ekonomisinin uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik büyüme elde etme şansı daha yüksek olabilir. Bu çalışma, artan Ar-Ge harcamalarının teknolojiyi artırdığı ve bu artan teknolojinin ekonomik büyümeye olumlu katkı sağladığı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the impact of technology on economic growth in Turkey between the years of 1980 and 2019. This phonemenon has been widely examined in economic literature for some time. Johansen Juselius (JJ) Cointegration Test, Vector Error Correction Model (VECM), VECM-Wald Test, Impulse-Response and Variance Decomposition analyses have been used to show the relationship between technology and economic growth. They indicate a positive relationship between these two variables especially in the long-run. On the other hand, there is a one way causality effect from technology to economic growth. In addition, increased research and development (R&D) expenditures contribute positively to technology thereby to economic growth. Turkish economy can certainly benefit from the manufacturing of technologically developed products which will increase in its international trade revenues. Turkish economy has been suffering from trade imbalance for a long time. Exporting high value-added products will decrease Turkey's dependence on foreign resources for capital and imported products. At the same time, it may be possible to divert more resources from Gross Domestic Product (GDP) to R&D funds. Appropriate and efficient usage of technology will help companies innovate and find new areas of employment. As a result, Turkish economy may have a bigger chance of obtaining a sustainable economic growth for the longer term. This study concludes that increased R&D expenditures increases technology and this increased technology contributes positively to economic growth.