Claude Debussy viyolonsel ve piyano sonatının teknik incelemesi
Technical analysis of C. Debussy cello and piano sonata
  1. Tez No: 700796
  2. Yazar: GÖZDE ÇERÇİ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN EVRİM TUNCA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Debussy, Viyolonsel, Piyano, Sonat, Debussy, Cello, Piano, Sonata
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma, 20 yy. döneminin önemli bestecilerinden Claude Debussy'nin, 1. Dünya Savaşı zamanlarında yazmış olduğu Viyolonsel ve Piyano Sonatının teknik incelemesini içermektedir. Çalışmanın ilk bölümünde Debussy'nin hayatı, müzik eğitimi, beraber çalıştığı ve etkilendiği besteciler hakkında bilgiler verilmiştir. Debussy'nin eserleri incelenirken; yaşadığı dönemdeki sanat akımlarının özelliklerinin ve Debussy ile ilişkilerinin araştırılması önem taşımaktadır. Bu yüzden Debussy'nin eserleri ile anılan izlenimcilik ve sembolizm sanat akımları da çalışmaya dahil edilmiş, Debussy'nin bu akımlarla olan bağlantıları anlatılmıştır. İkinci bölümde ise C. Debussy Viyolonsel ve Piyano Sonatı, viyolonsel tekniği ve müzikal açıdan incelenmiştir. Konu, Türkiye'deki yüksek lisans ve doktora tezlerinde daha önce hiç ele alınmamış olup, konu ile bağlantılı Türkçe kaynaklar oldukça sınırlıdır. Bu tez ile büyük besteci hakkında yapılacak çalışma ve analizler için Türkçe etkin bir kaynak oluşturmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study includes technical analysis of the contemporary period composer Claude Debussy's, cello and piano sonata composed during World War I. The first chapter of this study contains information about Debussy's life, musical education, and the composers he has worked with, and who had an influence on him. While evaluating Debussy's work, it's imperative to consider the characteristics of the art movements of his era and their relationships with Debussy. Therefore, the art movements of impressionism and symbolism, which are commonly mentioned with regards to Debussy's work, and Debussy's connections with these movements are included in the study. In the second part, C. Debussy's cello and piano sonata is analyzed in terms of cello technique and and musical aspects. This is the first study done in its context within the graduate or doctorate programs in Turkey. In addition, the Turkish sources related to the subject are also very limited. The goal of this study is to provide a valuable Turkish resource for the future work and analysis on the celebrated composer.