Yöneticilerin liderlik tarzının işyeri nezaketsizliğine etkisinde örgüt kültürünün aracılık rolü üzerine bir araştırma
A research on the intermediate role of organizational culture in the effect of managers' leadership style on workplace uncourt
- Tez No: 700801
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, İşyeri Nezaketsizliği, Örgüt Kültürü, Workplace Incivility, Leadership Styles, Organizational Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
İşletmelerin yönetim kademelerinde yer alan insanların benimsedikleri liderlik tarzları ve astlarının onları nasıl gördükleri, düşündükleri, astlarının yöneticilerine davranışları ve örgüt kültürüne dair sergiledikleri davranışları ile ilgili belirleyici bir etki yaratmaktadır. Bu sebeple örgüt yöneticilerinin liderlik tarzlarının astları tarafından nasıl karşılandığını belirlemek, yöneticiler için başarılı bir yönetim şeklinde son derece önemlidir. Literatürde liderlik tarzları ile ilgili pek çok görüş olduğu görülmektedir. Liderlik tarzlarının çalışanların işyeri nezaketsizliği üzerindeki etksini araştırmak bu çalışmanın birinci önceliği olup örgüt kültürünün aracı bir rol üstlenip üstlenmediğine bakmak da araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada ilk olarak yönetici, lider ve liderlik kavramları ile liderlik yaklaşımları ve tarzları, ardından işyeri nezaketsizliği ve örgüt kültürü ile ilgili literatür çalışmaları sunulmuştur. Daha sonra ise araştırma yöntemi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, önemi, test edilmek üzere geliştirilen hipotezler ve araştırma modeli, kullanılan ölçekler ile araştırmanın varsayım ve sınırlılıkları ele alınmıştır. Dördüncü bölüm araştırmanın analiz kısmını içermektedir. Eylül 2021 itibariyle, Samsun ilinde yer alan otomotiv özel sektöründeki yerli bir firmada görev yapan beyaz yakalı çalışanlardan veri toplamak amacıyla hazırlanan anket formları online platformlar aracılığıyla gönderilmiş ve 162 beyaz yakalı çalışandan anket formuna yanıt alınmıştır. Çalışmada hata payı %5 olarak alınmış, analizler R-Project ve IBM SPSS 22 paket programı kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
What kind of leadership style the people in the management levels of the enterprises adopt and how their subordinates perceive them have a decisive effect on the behavior of their subordinates and their attitudes towards the organizational structure. For this reason, measuring and revealing how organizational managers' leadership styles are perceived by their subordinates is extremely important for managers to implement a successful management. There are many opinions about leadership styles at the literature. The first priority of this study is investigate the effects of these leadership styles on the workplace incivility of the employees, and to examine whether the organizational culture plays a mediating role is the subtitle of this research. In this research, first of all, literature studies on manager, leader, leadership concepts, leadership approaches and leadership styles, and then organizational culture were presented. At the second part of the research, the survey studies collected with the workplace incivility scale, leadership styles scale and organizational culture scales were analyzed and the obtained results were analyzed. The findings are shared in detail. The fourth chapter includes the analysis part of the research. As of September 2021, survey forms prepared for white-collar employees in a domestic company in the automotive private sector in Samsun were sent via online platforms and responses were received from 162 white-collar employees. The margin of error was taken as 5% in the study, and the analyzes were made using R-Project and IBM SPSS 22 package program.