Örgütsel güvenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolü: İstanbul'da bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma
The mediating role of organizational identification in the effect of organizatioanal trust on organizational citizenship behaviour: A research on five stars hotels in Istanbul
  1. Tez No: 700800
  2. Yazar: ASLI ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Vatandaşlık, Örgütsel Özdeşleşme, Otel İşletmeleri, Organizational Trust, Organizational Citizenship Behaviour, Organizational Identification, Hotels
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın temel amacı örgütsel güvenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolünü otel işletmeleri perspektifinden değerlendirmektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerine uygun bir şekilde soru formundan yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. İstanbul'da bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde gerçekleştirilen bu araştırmanın örgütsel güven, örgütsel vatandaşlık ve örgütsel özdeşleşme literatürüne bir katkı sağladığı düşünülmektedir. Araştırma sonucunda örgütsel güvenin örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, örgütsel özdeşleşmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, örgütsel özdeşleşmenin ise örgütsel güvenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde aracı role sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the mediating role of organizational identification in the effect of organizational trust on organizational citizenship behaviour from the perspective of hotel businesses. The research was carried out the questionnaire in accordance with quantitative research methods. It is thought that this research, which is carried out in five-stars hotel businesses in İstanbul, has made a contribution to the organizational trust, organizational citizenship behaviour and organizational identification literature. As a result of the research, it was concluded that organizational trust has a positive effect on organizational citizenship behaviour and organizatioanl identification, organizational identification has a positive effect on organizational citizenship behaviour, organizational identification has a mediating role in the effect of organizational trust on organizational citizenship behaviour.