Arif Sami Toker'in on eserinin prozodik açıdan incelenmesi
Prozodic examination of Arif Sami Toker's ten works
  1. Tez No: 700821
  2. Yazar: ALİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Prozodi, Şiir, Şarkı, Beste, Prosody, Poem, Song, Composition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arif Sami Toker'in on eserinin prozodi açısından incelemesini yapmak ve çalışmayı, Türk müziğinde yeni sayılabilecek bu alanda literatüre kazandırmaktır. Arif Sami Toker, bestelediği eserleriyle Türk musikisinin son dönemlerde yetiştirdiği önemli bestecilerinden biridir. Toker musikiyle genç yaşta tanışmış, teorik bilgiye ve nota bilgisine sahip, bestekar kişiliğinin yanı sıra ses ve saz sanatkarlığı ile de takdir edilmiş, çok sayıda öğrenci yetiştirmiş, birçok yurtiçi turnesine çıktığı için Türk müziğinin Evliya Çelebi'si olarak tanınmış, müzik otoriteleri tarafından kabul görmüş bir bestekardır. Bu çalışmada incelenen Toker'in on eseri, prozodik çerçevede analiz edilmiş, hece ve arûz ölçüleriyle yazılmış şiirleri bestelediği şarkı formundaki örneklerdir. Prozodik analizin, incelenen eserin uzunluk-kısalık, vurgu, aruz ise takdi yeri bakımından, hece ölçüsü ise durgu yeri bakımından incelenmesi olarak düşünülmesi açısından bu konunun oldukça büyük bir öneme sahip olduğu gözlenmiştir. Bu fikirden hareketle müziğimizde yeni sayılabilecek olan prozodi kavramının ele alınması ve Arif Sami Toker'in eserlerinin incelenmesinin mümkün olabileceği fikri doğmuştur. Çalışmada sırasıyla müziğin tanımı, klasik müziğimiz ile ilgili çerçeve bilgiler verildikten sonra prozodi konusu ve akabinde Arif Sami Toker'in biyografisi ele alınmış ve son olarak da prozodik analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizde Toker'in eserlerinde genellikle vurgu açısından ihmaller olduğu gözlenmiştir. Durgu ve takti yeri bakımından da kısmen ihmaller olduğu düşünülmektedir. Kendi güftelerini kullanmasının yanı sıra Yahya Kemal, Nedim gibi önemli şairlerin şiirlerini besteleriyle buluşturan Toker'in, klasik üslup ile bestelediği eserlerinde prozodi kurallarını uyguladığı değerlendirilmektedir. İncelenen eserlerinde gözlenen ihmallerin cevazlı olduğu düşünülmekte ve bestekarın estetiğe verdiği önemin, eserlerindeki makam-güfte uyumunda da öne çıktığı değerlendirilmektedir. Bu fikirler ışığında“Arif Sami Toker'in On Eserinin Prozodik Açıdan İncelenmesi”adlı tezin, bu alanda yapılmış diğer çalışmaların azlığından hareketle literatüre kazandırılması amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the ten works of Arif Sami Toker in terms of prosody and to bring the study to the literature in this field, which can be considered new in Turkish music. Arif Sami Toker is one of the most important composers of Turkish music recently, with the works he composed. He was introduced to Toker music at a young age, had theoretical knowledge and notation knowledge, was appreciated for his vocal and instrumental artistry as well as his composer personality, raised many students, was recognized as the Evliya Çelebi of Turkish music because he went on many domestic tours, and was accepted by the music authorities is a composer. Ten works of Toker examined in this study are examples in song form, in which he composed poems that were analyzed in prosodic framework and written with syllabic and arûz measures. Prozodic analysis has been observed to be of great importance in terms of the study of the studied work in terms of length-shortness, emphasis, prosperity, and syllable size in terms of place of rest. Based on this idea, the idea was born that it would be possible to consider the concept of prosody, which can be considered new in our music, and to examine the works of Arif Sami Toker. In the study, after giving the definition of music, frame information about our classical music, prosody topic and subsequently the biography of Arif Sami Toker were discussed and finally, prosodic analysis study was carried out. In the analysis carried out, it was observed that Toker's works generally neglected in terms of emphasis. It is thought that there is partial negligence in terms of the place of stance and tact. In addition to using his own lyrics, Toker, who brought the poems of important poets such as Yahya Kemal and Nedim together with his compositions, is considered to apply the rules of prosody in his works he composed in classical style. It is considered that the negligence observed in the studied works is permissive and the importance given by the composer to aesthetics is also prominent in the harmony of the makam-lyrics in his works. In the light of these ideas, it is aimed to bring the thesis named Prozodic Examination of Ten Works of Arif Sami Toker into the literature due to the scarcity of other studies in this field.