Üretim sektöründe hata türü ve etkileri analizi: Elektronik işletmesine yönelik bir uygulama
Failure mode and effects analisis in the manufacturing sector: An application for electronic plant
- Tez No: 700983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA), Kalitee İyileştirme, Proses, Failure Mode and Effects Analysis(FMEA), Quality Improvement, Process
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kalite hiç şüphesiz son yılların en önemli rekabet faktörlerinden birisi haline gelmiştir. Kaliteyi en uygun maliyet ile yakalayabilmek ve ürünü en kısa zamanda müşteriye ulaştırmak için işletmeler yeni üretim sistemlerine geçiş yapmaktadır. Firmalar, üretim maliyetlerini düşürürken kalitenin yükseltilmesi amaçlamaktadırlar. Üretimde otomasyon sistemlerinin kullanılması ile birlikte de üretim maliyetleri azalmış ve üretim hızı artış göstermiştir. Yeni üretim sistemlerinin kullanılması ile birlikte kalite iyileştirme konusunda da çalışmalar yapılması gerekmektedir. Üretim prosesinin ve ürünün kalitesinin sağlanmasına yönelik birçok farklı teknik kullanılmaktadır. Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) de ortaya çıkan hataları engelleyerek ve hatanın oluşmadan önce tespit edilmesini amaçlayan ve risklerin ortadan kaldırılması ya da kabul edilebilir düzeye indirilmesini sağlayan tekniklerden biridir. Kalite iyileştirme uygulamalarından HTEA, sistem, tasarım, proses ve servis alanlarında kullanılmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. Tüm sektörler için uygulanabilir olması bu tekniği diğerlerine göre avantajlı hale getirmektedir. Bu çalışmada HTEA tekniğinin çeşitlerinden biri olan Proses HTEA kullanılmıştır. HTEA detaylı olarak anlatılmış ve elektronik sektörüne yönelik uygulaması beyin fırtınası tekniği kullanılarak değerlendirilmiş, düzeltici ve önleyici faaliyetler belirlenerek analiz sonuçlandırılmıştır. Risk öncelik göstergesi değerleri karşılaştırılarak bu proses için uygulanan kalite iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde analizin işletmedeki proses hatalarını ortadan kaldırarak üretim prosesini iyileştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of quality it will bee one of the mostt important featuresa thatr can ever create a perfect result. Businesses are switching to new production systems in order to achieve quality with the most affordable cost and to deliver the productt to the customert as soon as opossible. Firms aim to increase quality while reducing production costs. With the use of automation systems in production, production costs have decreased and production speed has increased. With the use of new production systems, it is necessary to work on quality improvement. Many different techniques are used to ensure thee productionb process and the qualityt of the oproduct. Failure Mode and Effects Analysis is one of the techniques that aims to prevent existing errors and to detect the error before it occurs, and to eliminate or reduce the risks to an acceptable level. FMEA, one of the quality improvement applications, is divided into types to be used in system, design, process and service areas. The fact that it can be applied to all sectors makes this technique advantageous over others. In this study, Process FMEA, one of the variants of FMEA technique, was used. FMEA has been explained in detail and its application to the electronics industry has been evaluated using the brainstorming technique, and the analysis has been concluded by determining corrective and preventive actions. By comparing the risk priority indicator values, the quality improvement studies applied for this process were completed. When these results are evaluatede, it has been determinedd that the analysis has been successful in improving the process errors in the enterprise.