Graves oftalmopatisi ve serum lipoprotein A ilişkisi
The relationship between graves ophthalmopathy and serum lipoprotein A
- Tez No: 701059
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAİT GÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: inflamasyon, kolesterol, orbitopati, oftalmopati, inflammation, cholesterol, orbitopathy, ophthalmopathy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Graves Oftalmopatisi Ve Serum Lipoprotein A İlişkisi Amaçlar: Graves oftalmopatisi(GO), graves hastalığının(GH) en sık görülen ekstratiroidal tutulumudur. GO için risk faktörleri cinsiyet, yaş, hipertiroidizmin yetersiz kontrolü, radyoiyod ile tedavi, kontrolsüz hipotiroidizm ve sigaradır. Yapılan kesitsel bir çalışmalarda yüksek kolesterolün Graves oftalmopatisi (GO) için bir risk faktörü olduğu öne sürülmüştür. GO patogenezindeki immün sistem yanıtlarındaki sapma ile özellikle ateroskleroz çalışmalarında ortaya koyulan dislipideminin ortaya çıkardığı inflamatuar yanıtlar incelendiğinde ortak değişiklikler dikkati çekmektedir. Bu nedenle yüksek bir proinflamatuar molekül olan lipoprotein(a)(Lp(a))' nın otoimmün bir hastalık olan GO üzerinde etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızda birincil amacımız GO varlığı ve Lp(a) arasındaki ilişkinin olduğunun gösterilmesidir. İkincil amaç ise Lp(a) düzeyi ile Klinik Aktivite Skoru(KAS) ile değerlendirilen GO aktivitesi arasındaki ilişki; GO varlığı ve aktivitesinin trigliserid, HDL, LDL, total kolesterol arasındaki ilişkinin gösterilmesidir. Böylece oftalmopati açışından düzeltilebilir risk faktörlerine yeni bir bakış açısı getirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubumuz GO (n=20, yaş ortalaması 43,30±12,04), GH (n=20, yaş ortalaması 42,45±11,64) ve sağlıklı kontrollerden (n=28, yaş ortalaması 40,3±11,7) oluşmaktaydı. Tüm hastalara oftalmopati muayenesi aynı göz hekimi tarafından yapıldı. On iki saatlik açlık sonrasında hastaların Lp(a) çalışılmak üzere kanları alındı. Hastaların son üç ayda bakılan HDL, LDL, trigliserid ve total kolesterol düzeyleri kaydedildi. Bulgular: Graves oftalmopatisi olan hastalarda serum Lp(a),LDL ve total kolesterolleri GO olmayanlardan ve sağlıklı kontrollerden yüksek saptandı. Sonuç: Hastalarda oftalmopati varlığı ve total kolesterol, LDL, Lp(a) düzeyleri arasında ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Graves Ophthalmopathy and Serum Lipoprotein A Objectives: Graves' ophthalmopathy (GO) is the most common extrathyroidal involvement of Graves' disease (GD). In addition to known genetic and demographic variables, risk factors for GO include gender, age, inadequate control of hyperthyroidism, treatment with radioiodine, uncontrolled hypothyroidism, and smoking. In a recent cross-sectional study, it was suggested that high cholesterol is a risk factor for Graves' ophthalmopathy (GO), and a relationship was found between cholesterol and the presence of GO. When the deviation in immune system responses in the pathogenesis of GO and the inflammatory responses revealed by dyslipidemia revealed in atherosclerosis studies are examined, common changes are noteworthy. Therefore, we think that lipoprotein(a)(Lp(a)), which is a high proinflammatory molecule, may be effective on GO, an autoimmune disease. Our primary aim in our study is to show that there is a relationship between the presence of GO and Lp(a). The secondary aim is the relationship between Lp(a) level and GO activity evaluated by Clinical Activity Score (CAS); It is to show the relationship between the presence and activity of GO, triglycerides, HDL, LDL, and total cholesterol. Thus, to bring a new perspective to the correctable risk factors in terms of ophthalmopathy and to contribute to the literature in order to provide a lower GO rate and treatments for ophthalmopathy with lower doses and less side effects with this risk factor modification. Material and Method: Our study group consisted of GO (n=20, mean age 43.30±12.04), GH (n=20, mean age 42.45± 11.64) and healthy controls (n=28, mean age 40.3±11,7 years) was occurring. All patients were examined for ophthalmopathy by the same ophthalmologist. After 12 hours of fasting, the blood of the patients was taken to study Lp(a). It was then centrifuged and frozen for further study. HDL, LDL, triglyceride and total cholesterol levels of the patients in the last three months were recorded. Results: In patients with GO, serum Lp(a), LDL and total cholesterol were found to be higher than those without GO and healthy controls. Conclusion: A correlation was found between the presence of ophthalmopathy and total cholesterol, LDL, Lp(a) levels in the patients.