Çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimine yönelik pedagojik yapıları ve metabilişsel farkındalıklarının incelenmesi
Investigation of child development students pedagogical structure' and metacognitive awareness on science teaching
- Tez No: 701068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT KUTLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimi, Çocuk Gelişimi, Fen Öğretimi, Pedagojik Alan Bilgisi, Metabiliş, Metabilişsel Farkındalık, Preschool Education, Child Development, Science Teaching, Pedagogical Content Knowledge, Metacognition, Metacognitional Awareness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimine yönelik pedagojik yapılarını ve metabilişsel farkındalıklarını incelemektir. Araştırma 2020-2021 öğretim yılı, güz döneminde İstanbul ili, özel bir üniversitede Çocuk Gelişimi bölümünde öğrenim gören otuz bir üçüncü sınıf öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalışma grubunu oluşturan çocuk gelişimi bölümü öğrencileri amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanarak belirlenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimine yönelik pedagojik yapıları incelenmiş ve metabilişsel farkındalıkları tespit edilmiştir. Toplamda ondört hafta süren veri toplama sürecinde fen öğretimi öncesinde metabilişsel farkındalık ölçeğini cevaplamaları istenmiştir. Ardından seçtikleri konu alanı özelinde ders planı oluşturmaları, yedi haftalık eğitim sonrasında çözünürlük konu özelinde PAB'a yönelik görüşme sorularını cevaplamaları istenmiştir. Son olarak fen eğitimi sonrasında metabilişsel farkındalık ölçeğini cevaplamaları istenmiştir. Bu şekilde veri çeşitlemesi sağlanmıştır. Katılımcıların metabilişsel farkındalık ölçeğine verdikleri yanıtlar, betimsel istatistik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretim etkinliği ders planı ve PAB görüşme sorularına verdikleri yanıtlar ise tümevarımsal içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin ders planı sorularına ve PAB görüşme sorularına verdikleri yanıtlar fen öğretimine yönelik pedagojik alan bilgi düzeyleri hakkında bulgulara ulaşılmıştır. Aynı zamanda metabilişsel fakınalıklarının ne düzeyde olduğu da tespit edilmiştir. Sonuçlar şu şekildedir: (1) çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin metabilişsel farkındalıkları ders öncesi ve sonrasına göre anlamlı bir şeklide farklılaşmıştır. (2) Çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin fen öğretimi konusunda yeterli bilgiye sahip değildir.(3) Çocuk gelişimi bölüm öğrencileri, müfredat bilgisi ve ölçme ve değerlendirme süreçlerini kendi fen öğretimi etkinliklerine dâhil etme konusunda sınırlılık yaşamaktadır.(4) Çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin erken fen öğretimi temelindeki en zayıf yönleri konu bağlamı veya çocukların bilişidir. Ulaşılan sonuçlar, mevcut literatür temelinde derinlemesine tartışılmış ve bu doğrultuda gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the pedagogical structures and metacognitive awareness of the students of the child development department towards science teaching. The research was carried out with the participation of thirty-one third-year students studying in the Department of Child Development at a private university in Istanbul in the fall semester of the 2020-2021 academic year. The students of the child development department, who formed the study group, were determined by using the criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. The research was carried out using the case study design, which is one of the qualitative research method designs. In this way, the pedagogical structures of the students of the child development department for science teaching were examined and their metacognitive awareness was determined. During the data collection process, which lasted for a total of fourteen weeks, they were asked to answer the metacognitive awareness scale before teaching science. Then, they were asked to create a lesson plan specific to the subject area they chose, and to answer the interview questions about PCK specific to the resolution subject after the seven-week training. Finally, they were asked to answer the metacognitive awareness scale after science education. In this way, data diversity is provided.The responses of the participants to the metacognitive awareness scale were analyzed with the descriptive statistical analysis method. The answers they gave to the teaching activity lesson plan and PCK interview questions were analyzed with the inductive content analysis method. As a result of the data obtained, the answers given by the students of the child development department to the lesson plan questions and the PCK interview questions were found about the pedagogical content knowledge levels of science teaching. At the same time, the level of their metacognitive awareness was also determined. The results are as follows:(1) The metacognitive awareness of the child development department students differed significantly compared to before and after the lesson. (2) The students of the department of child development do not have sufficient knowledge about science teaching.(3) Child development department students have limitations in incorporating curriculum knowledge and assessment and evaluation processes into their science teaching activities.(4) Child development department students' weakest points in early science teaching are subject context or children's cognition. The obtained results were discussed in depth on the basis of the existing literature and necessary suggestions were given in this direction.