Bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan personelin sigara içme durumu
Smoking status of staff working in A training and research hospital
- Tez No: 701074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİJEN ŞENGEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, hastane, sigara içme davranışı, sigara bırakma, Smoking, hospital, smoking behavior, smoking cessation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemiz personelinde sigara içme sıklığını belirlemek, etkileyen faktörleri ve sağlık personelinin sigarayı bırakma isteği düzeyini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel-tanımlayıcı bir tipte çalışma olup, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Şubat 2021 - Ağustos 2021 tarihleri arasında çalışan 800 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sigara içme öyküsü sorgulandı, nikotin bağımlılık seviyesini saptamak için Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi (FNBT) kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza 518'si kadın 282'si erkek toplam 800 kişi katılmıştır. Katılımcıların %35,1'i sigara kullanmaktayken, %56,6'sı kullanmıyordu. %8,3'ü ise daha önce sigara kullanmış ve bırakmıştı. Sigara kullananların median yaşı sigara kullanmayan katılımcılardan anlamlı derecede daha büyüktü. Sigara içenlerde erkek cinsiyet sıklığı anlamlı derecede daha fazlaydı. Çocuk sahibi olanlarda sigara kullananların sıklığı anlamlı derecede daha az izlendi. Doktorlarda sigara içme oranı doktor olmayanlardan anlamlı derecede daha düşüktü. Sigara içenlerin mesleki tecrübesi içmeyenlerden anlamlı derecede daha yüksekti. Sigara içenlerin sıklığı aylık gelire göre anlamlı farklılık göstermekteydi. Sigara kullananlarda ailede sigara içen başka birey varlığının anlamlı derecede daha sık olduğu izlendi. ailede sigara içen başka birey varlığının anlamlı derecede daha sık olduğu izlendi. Erkek cinsiyet oranı sigara içen doktorlarda daha sıktı. Mesleki tecrübe sigara içen doktorlarda daha fazlaydı. Sigara içen doktorların ailesinde sigara içen başka birey varlığı daha sıktı. Sigara içen hemşirelerin median yaşı içmeyenlerden anlamlı derecede daha yüksekti. Mesleki tecrübe sigara içenlerde daha fazlaydı. Sigara içen hemşirelerin ailesinde sigara içen başka birey varlığı daha sıktı. Sigara içen sekreterlerin ailesinde sigara içen birey varlığı daha sık izlenmişti. Yapılan ikili analizlerde, doktorların sigara başlama yaşı hemşirelerden ve sekreterlerden daha yüksekti. Hemşire ve sekreterler arasında sigaraya başlama yaşı açısından anlamlı farklılık izlenmedi. doktorların sigara kullanım süresi hemşirelerden ve sekreterlerden daha kısa idi. Hemşirelerin sigara kullanım süresi ise sekreterlerden daha kısa idi. Doktorlarda sigarayı bırakmayı düşünenlerin oranı %72,7, sekreterlerde %45,8, hemşirelerde ise %37,2 idi. Doktorlar içerisinde sigarayı bırakmayı isteyenlerin oranı hemşire ve sekreterlerden daha yüksek iken, hemşire ve sekreterler arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Bulgularımız her üç sağlık çalışanından birinin sigara kullandığına işaret etmekteydi. Katılımcıların büyük çoğunluğunun sigara nedeniyle sağlıkları hakkında endişe duyduğu, daha önce sigarayı bırakmayı denediği görüldü. Sağlık personellerinin yaklaşık yarısının sigarayı bırakmayı düşünmesine rağmen, az sayıda katılımcının sağlık profesyonellerinden yardım almayı düşündükleri görüldü. Sigara içenlerde erkek cinsiyet, düşük eğitim seviyesi, düşük aylık gelir ve ailede sigara içen sıklığının daha yüksek olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the frequency of smoking in our hospital staff, to determine the factors affecting it and to determine the level of willingness to quit smoking of health personel. Materials and Methods: Our study is a cross-sectional-descriptive study and was conducted with 800 participants working at Keçiören Training and Research Hospital between February 2021 and August 2021. Sociodemographic characteristics and smoking history of the participants were questioned, and the Fagerström Test for Nicotine Dependence was used to determine the level of nicotine addiction. Results: A total of 800 people, 518 women and 282 men, participated in our study. While 35.1% of the participants were smokers, 56.6% did not. 8.3% of them had smoked before and quit. The median age of smokers was significantly greater than that of non-smokers. The prevalence of male gender was significantly higher in smokers. The frequency of smokers was significantly lower in those who had children. The rate of smoking among physicians was significantly lower than among non-physicians. The professional experience of smokers was significantly higher than that of non-smokers. Frequency of smokers differed significantly according to monthly income. It was observed that the presence of other smokers in the family was significantly more frequent in smokers. It was observed that the presence of other smokers in the family was significantly more frequent. The male sex ratio was more frequent among smokers. Professional experience was greater in smokers. The presence of other smokers in the family of doctors who smoked was more frequent. The median age of nurses who smoked was significantly higher than those who did not smoke. Occupational experience was greater in smokers. The presence of other smokers in the family of nurses who smoked was more frequent. The presence of smokers in the family of secretaries who smoked was more frequent. In pairwise analyzes, physicians had a higher smoking onset age than nurses and secretaries. No significant difference was observed between the nurses and secretaries in terms of the age of onset of smoking. physicians had a shorter smoking time than nurses and secretaries. The duration of smoking of the nurses was shorter than that of the secretaries. The rate of those who thought to quit smoking was 72.7% among doctors, 45.8% for secretaries and 37.2% for nurses. While the rate of those who want to quit smoking among doctors was higher than nurses and secretaries, no significant difference was observed between nurses and secretaries. Conclusion: Our findings indicated that one out of every three health care workers used to smoke. It was seen that the majority of the participants were worried about their health due to smoking and had tried to quit smoking before. Although about half of the health personnel were considering quitting smoking, it was seen that few of the participants considered seeking help from health professionals. It was observed that among smokers, male gender, low education level, low monthly income and the frequency of smoking in the family were higher.