10-15 yaş grubundaki çocuklarda dijital oyun bağımlılığı ile akran zorbalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital game addiction and peer bullying in children aged 10-15
- Tez No: 701076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, akran zorbalığı, bağımlılık, dijital oyun bağımlılığı, Bullying, peer bullying, addiction, digital game addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın amacı 10-15 yaş grubundaki çocukların dijital oyun bağımlılıkları ile akran zorbalıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 10-15 yaş grubunda olan 103 kız ve 67 erkek olmak üzere 170 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma modelinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak için, Tuncay ve Ayas tarafından 2007 yılında geliştirilen“Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu”ile Yiğit ve Günüç tarafından 2015 yılında uyarlanan“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPPS 25 programında değerlendirilmiştir. Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeğinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek için Bağımsız Örneklemler T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yordayıcılık analizlerinde kullanılmıştır. Tüm analizler uygulanırken esas alınan güven aralığı %95 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; katılımcıların yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, aile tipi, evin reisi, evin aylık gelir düzeyi, anne yaşı, baba yaşı, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenleri incelenmiş, istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Katılımcıların dijital oyun bağımlılığı ile akran zorbalığı bilişlerine ilişkin toplam puanları arasında zayıf seviyede pozitif ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between digital game addictions and peer bullying of children in the 10-15 age group. The population of the research consists of 170 children, 103 girls and 67 boys, in the 10-15 age group. Relational screening design from the quantitative research model was used in the research.“Peer Bullying Scale Adolescent Form”developed by Tuncay and Ayas in 2007 and“Digital Game Addiction Scale”adapted by Yiğit and Günç in 2015 were used to collect data in the study. The data were evaluated in the SPPS 25 program. Independent Samples T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were applied to evaluate whether the Digital Game Addiction Scale and Peer Bullying Scale differ according to demographic variables. Multiple Linear Regression Analysis was used in predictive analysis. The confidence interval used for all analyzes was determined as 95%. In conclusion; The variables of age, gender, number of siblings, family type, head of the house, monthly income level of the house, maternal age, father's age, mother's education level and father's education level were examined, and no statistically significant differences were found. It was observed that there was a weak positive correlation between the participants' total scores on digital game addiction and peer bullying cognitions.