Yüksek dereceli glial tümörlerde serum ve doku amino asit düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum and tissue amino acid levels in high-grade glial tumors
  1. Tez No: 701094
  2. Yazar: SÜREYYA TOKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHŞAN KEMERDERE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa aminoadipik asit, amino asit biyobelirteç, glial tümörlerde amino asit, glioblastom, Alpha aminoadipic acid, amino acid biomarker, amino acid in glial tumors, glioblastoma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Gliomlar merkezi sinir sistemi tümörleri arasında yaklaşık üçte bir oranında tespit edilmekte. Gliomlarından yaklaşık yarısını kötü seyirli glioblastom oluşturmakta. Tanı, tedavi ve takipte yeni gelişmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Kontrol grupları ile karşılaştırılarak yüksek dereceli glial tümörlerde serum ve doku amino asit düzeyleri ortaya konulması tanı, tedavi ve takipte faydanılmak üzere yeni bilgiler sağlayacaktır. Gereç ve Yöntem: Yüksek dereceli glial tümör hastalardan plazma ve doku örnekleri sağlıklı kişilerden serum örnekleriyle ve kadavralardan alınan doku örnekleriyle karşılaştırılmak üzere elde edilmiştir. Örnekler -80oC'deki dondurucuda muhafaza edilmiştir. Daha sonra LC-MS/MS yöntemiyle hem serumda hem de dokuda amino asit düzeyleri ölçülmüştür Bulgular: Çalışmamızda sağlıklı kişiler ile karşılaştırıldığında hastalarda serumda alanin, α-aminobütirik asit, lizin, sistin düzeylerinde artış; aspartik asit, histidin, taurin düzeylerinde azalış izlenmiştir. Kadavralardan alınan örnekler ile karşılaştırıldığında tümör dokularında 21 tane amino asit düzeyi düşük saptanmış; tümör dokusunda sadece alfa-aminoadipik asit düzeyi yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda LC-MS/MS yöntemiyle hem serumda hem dokuda anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Serum düzeyinde anlamlı farklılıklar gözlenen amino asitler için, belirteç olması yolunda eşik değerleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gliomas are detected in approximately one third of central nervous system tumors. About half of all gliomas are malignant glioblastoma. New developments are needed in diagnosis, treatment and follow-up. Determining serum and tissue amino acid levels in high-grade glial tumors compared with control groups will provide new information to be useful in diagnosis, treatment and follow-up. Material and Method: Plasma and tissue samples from high-grade glial tumor patients were obtained for comparison with serum samples from healthy individuals and tissue samples from cadavers. All of the samples were stored in the freezer at -80oC until they were collected and delivered to the laboratory. Then, amino acid levels were measured in both serum and tissue by LC-MS/MS method. Results: In our study, when compared to healthy subjects, serum alanine, α-aminobutyric acid, lysine, and cystine levels were increased in patients, while aspartic acid, histidine, and taurine levels were decreased. Compared to samples taken from cadavers, 21 amino acid levels were found to be low in tumor tissues; only alpha-aminoadipic acid level was found to be high in tumor tissue. Conclusion: In our study, significant results were obtained in both serum and tissue with the LC-MS/MS method. Threshold values were determined for amino acids with significant differences in serum levels as biomarkers.