Gıuseppe Verdi'nin William Shakespeare'den konu edindiği operalar ve bu operalardaki bariton karakterler
Giuseppe Verdi's operas and from William Shakespeare and baritone characters from these operas
  1. Tez No: 701099
  2. Yazar: ONUR ÇUHACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SETA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: William Shakespeare, Giuseppe Verdi, Opera, Macbeth, Otello, Falstaff, William Shakespeare, Giuseppe Verdi, Opera, Machbeth, Othello, Falstaff. Date: June, 2021
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tarihsel gelişimleri içinde opera sanatı tiyatro sanatından çok daha uzun bir süre sonra ortaya çıkmış olsa da daha sonra birbirlerinden ayrılmaz bir yol izlemişler ve birbirlerini her zaman beslemişlerdir. İnsan duygularını, yaşamını ve düşüncelerini aktarma gücü bakımından her iki sanat dalı da kusursuz bir iletişim yöntemidir. Opera sanatının ortaya çıkışından itibaren birçok besteci yaratı süreçlerinde tiyatro yazarlarının oyunlarından ve karakterlerinden esinlenmiş, kendi operalarında bu oyunları konu edinmiş ya da bu eserleri referans almışlardır. Bu çalışmada yer verilen ünlü İtalyan besteci Giuseppe Verdi'nin seçilen opera eserleri de tiyatro yazarlarının en önemlilerinden biri olan ünlü İngiliz yazar William Shakespeare'in eserlerini konu edinmiştir. Bu tezde, Shakespeare oyunlarından esinlenerek Verdi tarafından bestelenen, opera tarihinin en önemli ve görkemli eserlerinden olan Macbeth, Otello, ve Falstaff operaları ele alınmış, dramaturjik ve müziksel icra yönlerinden incelenerek, tiyatro metinleri ve opera librettoları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, eserin icrasına yönelik müzikal analizler bariton baş karakterler üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the art of opera emerged much longer than the art of theater in their historical development, they followed an inseparable path and always nurtured each other. In terms of the power to convey human emotions, life and thoughts, both branches of art are a perfect communication method. Since the emergence of the art of opera, many composers have been inspired by the plays and characters of the theater writers in their creation processes, and have taken these plays as the subject of or referenced these works in their operas. The selected opera works of the famous Italian composer Giuseppe Verdi included in this study are also about the works of the famous English writer William Shakespeare, one of the most important theater writers. In this thesis, Macbeth, Otello, and Falstaff operas, one of the most important and magnificent works of opera history, composed by Verdi inspired by Shakespearean plays, were examined, the similarities and differences between the theater texts and opera librettos, musical analyzes for the performance of the work were examined. baritone has been tried to be revealed through the main characters.