W.Shakespeare'in Macbeth tiyatro metni ile G.Verdi'nin Macbeth operası metninin karşılaştırılması
The comparison of W. shakespeare's Macbeth text and G. Verdi's Macbeth opera libretto
  1. Tez No: 464602
  2. Yazar: TUFAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: William Shakespeare, Giuseppe Verdi, Macbeth, LadyMacbeth, tiyatro, opera, William Shakespeare, Giuseppe Verdi, Macbeth, Lady Macbeth, Theatre, Opera
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında; İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in Macbeth adlı tragedyasının, İtalyan besteci Giuseppe Verdi tarafından operaya dönüştürülme süreci incelenmiştir. Her iki eserin de bütün perde ve sahneleri incelenerek, benzerlikleri ve farklılıkları saptanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü, W. Shakespeare'e ayrılmıştır. Eserlerinin genel özellikleri, üslubu ve kullandığı dil irdelendikten sonra Macbeth tragedyası; konusu, karakter özellikleri, kullanılan dil bakımından detaylı bir biçimde incelenmiştir. İkinci bölümde ise, G.Verdi'nin hayatına yer verilmiştir. Opera bestelemeye başlama süreci ve evreleri, operalarının özellikleri irdelendikten sonra Macbeth operası ele alınmıştır. Tiyatro metni ve librettonun karşılaştırılabilmesi için operanın İtalyanca'dan Türkçe'ye Nazım Engin tarafından çevrilmiş olan librettosuna yer verilmiş ve incelenmiştir. Son olarak ise Macbeth tiyatro metni ve opera librettosunun oluşturulan tabloda perde ve sahnelerinin karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; It was researched the conversion process of Macbeth tragedy, which was written by British playwright William Shakespeare, into opera by Italian composer Giuseppe Verdi. It was determined the similarities and differences of both artworks by examining the all acts and scenes of them. The first part of the study is devoted to W. Shakespeare. After the investigation of general features, style and the language of his artworks, Macbeth tragedy was analyzed in detailed with regard to subject, character properties and language. In the second part, G. Verdi's life is included. After the research of beginning opera composition process, phases and qualities of his operas, Macbeth opera was discussed. In order to compare theatre text and libretto which was translated from Italian to Turkish by Nazım Engin. Finally, all acts and scenes of Macbeth theatre text and opera libretto were compared in a table.