Serbest muhasebeci mali müşavirlerin dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of the digital accounting literacy levels of free accountant financial consultants in terms of demographic variables
  1. Tez No: 701145
  2. Yazar: GÜLCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Dijital Muhasebe Okuryazarlığı, Demografik Değişkenler, Certified Public Accountants, Digital Accounting Literacy, Demographic Variables
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmelerle dijital uygulamalar ortaya çıkmıştır. Dijital uygulamalarla birçok meslekte değişimler yaşanmıştır. Değişim yaşanan mesleklerden biri de muhasebe mesleğidir. Dijital çağ olan günümüzde yaşanan değişimlere uyum sağlamak için dijital okuryazarlık sahip olunması gereken önemli bir beceridir. Yaşanan değişimlerle mesleklerin sürdürebilirliği için dijital uygulamaların etkin ve verimli olarak kullanılması ile işlemler daha kısa sürede ve daha az maliyetle tamamlanır. Muhasebe mesleğinin sürdürebilirliği için serbest muhasebeci mali müşavirlerin dijital okuryazarlık yeteneği kazanması çok fazla önem teşkil etmektedir. Bu araştırmanın amacı, serbest muhasebeci mali müşavirlerin dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerinin demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Bu araştırma, İstanbul odasına kayıtlı serbest muhasebeci mali müşavirler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve bu kapsamda 408 adet veri elde edilmiştir. Elde edilen verileri analiz etmek için SPSS (Statistical Package for Social Scienses) 21 ve Amos (Analysis of Moment Structures) 21 istatistik programları kullanılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile Croncbach alfa ve birleşik güvenirlilik analizleri yapılmıştır. Devamında ölçeğe ait tanımlayıcı ve normallik istatistikleri incelenmiştir. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin demografik özelliklerini belirlemek için frekans analizleri yapılmıştır. Son olarak, dijital muhasebe okuryazarlık ölçeğinin demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini test etmek için T- testi ve Anova analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde cinsiyet, yaş, medeni durum ve öğrenim durumu değişkenlerinin dijital muhasebe okuryazarlığına göre farklılaştığı, mesleki tecrübenin ise farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, digital applications have emerged with the rapid developments in the field of technology. There have been changes in many professions with digital applications. One of the professions experiencing change is the accounting profession. Digital literacy is an important skill to have in order to adapt to the changes in today's digital age. With the changes experienced, transactions are completed in a shorter time and with less cost by using digital applications effectively and efficiently for the sustainability of the professions. For the sustainability of the accounting profession, it is very important for independent accountant financial advisors to gain digital literacy skills. The purpose of this study is to determine whether the digital accounting literacy levels of independent accountants' financial advisors differ in terms of demographic variables. This research was conducted on independent accountants and financial advisors registered in the Istanbul chamber. Questionnaire technique was used as a data collection tool in the study and 408 data were obtained within this scope. SPSS (Statistical Package for Social Scienses) 21 and Amos (Analysis of Moment Structures) 21 statistical programs were used to analyze the data. In this context, first, exploratory and confirmatory factor analyzes, Croncbach alpha and combined reliability analyzes were conducted. Subsequently, the descriptive and normality statistics of the scale were examined. Frequency analyzes were conducted to determine the demographic characteristics of independent accountant financial advisors. Finally, T-test and Anova analyzes were conducted to test whether the digital accounting literacy scale differed in terms of demographic variables. As a result of the analysis, it was determined that the variables of gender, age, marital status and educational status differ according to digital accounting literacy, while professional experience did not.