Kayseri'de ve Kayseri Arkeoloji Müzesindeki Hitit Dönemine ait eserler
Hittite period articles in Kayseri and in Kayseri Archeology Museum
  1. Tez No: 701174
  2. Yazar: MUSTAFA ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültepe, Orta Anadolu, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Hitit, Kültepe, Middle Anatolia, Kayseri Archeology Museum, Hittite
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Hititler, M.Ö. II. bin yılda Anadolu platosunda siyasi birliği kurarak ilerleyen süreçte Yakındoğu'da, Mısır ve Babil karşısında güçlü bir imparatorluk olarak ortaya çıkmıştır. Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda yerli Anadolu kültürü, Mezopotamya ve Kuzey Suriye ile ticaret ilişkileri gelişmiştir. Eskiçağ'da Hititler, Anadolu siyasi birliğini tamamladıktan sonra Orta Anadolu'ya hakim olmuşlar ve birçok eser bırakmışlardır. Kayseri ve çevresinde çıkan Hitit Dönemi'ne ait eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde yerini almıştır. Müzenin Hitit Dönemi'ne ait eserler kısmında; günlük yaşantıda kullandıkları malzemeler, çivi yazılı tabletler, çanak çömlekler, steller, yazıtlar ve çeşitli eserler yer almaktadır. Tezimizin amacı ve önemi olarak Kayseri'deki Hitit Dönemi'ne ait izleri, eserleri, günlük hayat içerisindeki yaşadıkları sosyal, kültürel ve dini etkileri bilimsel açıdan değerlendirip bu eserlerden hareket ederek kendi dönemleri içinde inceleyerek gelecek kuşaklara aktarmaktır. Hitit İmparatorluk Dönemi'nde başkent Hattuşa olmak üzere Hititler; Anadolu'da Alacahöyük, Kuşaklı ve Kültepe gibi önemli yerlere izlerini bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Hıttıtes, M.Ö. II. it emerged as a poweful empire in the Near East, against Egypt and Babylon, in the process that progressed that by establishing a political unity on the Anatolian plateau in a thousand years. During the Assyrian Trade Colonies Age, the local Anatolian culture and trade relations with Mesopotamia and Northern Syria developed. In the Ancient Age, the Hittites, after completing the Anatolian political union, dominated Central Anatolia and left many works. Artifacts beloging to the Hittite Period unearthed in Kayseri and its surrounding have taken place in Kayseri Archeology Museum. In the section of the works belonging to the Hittite Period of the museum; materials they use in daily life, cuneiform tablets, pottery, steles, inscriptions and various artifacts are included. The purpose and importance of our thesis is to aveluate the traces, artifacts, social, cultural and religious effects of the Hittite Period in Kayseri from a scientific point of view and to examine them in their own periods and transfer them to future generations. The Hittites, including the capital Hattusa, during the Hittite Empire Period; it has left its traces in important places such as Alacahöyük, Kuşaklı and Kültepe in Anatolia.