Türkiye'de çocuk oyunlarının, oyuncaklarının ve oyun alanlarındaki değişimlerin incelenmesi
The investigation of the changes in children's games, toys and the playgrounds in Turkey
- Tez No: 701193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Oyun Alanları, Çocuk Oyunları, Oyuncaklar, 3 Kuşakta Değişim, Children's Playgrounds, Children's Games, Toys, Change in 3 Generations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de çocuk oyunlarının, oyuncaklarının ve oyun alanlarının 3 kuşak içerisinde geçirdiği değişimler ve bu değişimlere ilişkin görüşlerin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmış ve Türkiye'de bulunan 20-39 yaş arası 12 kişi, 40-59 yaş arası 12 kişi ve 60-79 yaş arası 12 kişi olmak üzere toplamda 36 kişi ile görüşülmüştür. Bulgular 6 tema başlığında ele alınıp katılımcıların çocukluk yıllarında oynadıkları oyunlar, oyuncaklar ve oyun alanları ile günümüz çocuk oyunları, oyuncakları ve oyun alanlarına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Sonuç olarak ise 3 kuşağın oynadıkları oyun alanlarının, oyunlarının ve oyuncaklarının zaman içerisinde değişime uğradığı açığa çıkmıştır. Bu değişimler incelendiğinde; oyun alanlarının açık oyun alanlarından kapalı oyun alanlarına doğru bir geçiş yaptığı, oyunların grup oyunlarından bireysel ve sanal oyunlara doğru ilerlediği, oyuncakların ise doğal oyuncaklardan hazır sanayi oyuncaklara doğru evirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the views on the historical changes of children's games, toys and playgrounds in Turkey in 3 generations. The phenomenology design, which is one of the qualitative research designs, was used in the research and it was conducted by interviewing a total of 36 people, 12 people between the ages of 20-39, 12 people between the ages of 40-59 and 12 people between the ages of 60-79 in Turkey. Findings were categorized under 6 themes and in addition to today's children's games, toys and playgrounds, the participants' views about the games, toys and playgrounds they played in their childhood were analyzed. As a result, it has been revealed that the playgrounds, games and toys played by 3 generations have changed over time. When these changes are examined, it was concluded that playgrounds made a transition from outdoor playgrounds to indoor playgrounds, games moved from group games to individual and virtual games, and toys evolved from natural toys to already-made industrial toys.