Türk halk oyunu türlerine göre fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Investigation of physical activity level according to turkish folk dance TYPES
- Tez No: 719855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Spor, Folklore, Sports
- Anahtar Kelimeler: Halk oyunları, Spor, Fiziksel aktivite, Folk dances, Sports, Physical activities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, Türk Halk Oyunu oyuncularının oyun türlerine göre fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Çalışma grubu, 2021 yılında Türkiye genelinde en az beş yıldır halk oyunları ile uğraşan bireylerden oluşmaktadır. Toplamda 180 (77 Kadın, 103 Erkek) halk oyuncu çalışmamıza gönüllü olarak katılmıştır. Fiziksel aktivite alışkanlığını etkileyebilecek kas iskelet sistemi, kardiyopulmoner sistem, metabolik sistem ve diğer sistemlere ait sorunları olan, son üç aydır ilaç kullanmakta olan (oral kontraseptif tedavi dahil), beden kütle indeksi (BKİ) 35 kg/m2'nin üzerinde olan halk oyuncular çalışmaya dahil edilmemiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından 11 soruluk kişisel bilgi formu ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA-International Physical Activity Questionnaire) (Craig et al. 2003). Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi'nin Türkiye'de geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır (Öztürk 2005). Araştırmada verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Çalışmadaki verilerde, betimsel istatistik hesaplamaları yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiş ve parametrik testler uygulanmıştır. İstatistiksel analizde, ölçümle belirtilen değişkenler ortalama, standart sapma (X/ss); sayımla belirtilen değişkenler yüzde olarak ifade edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda ikili gruplar için İndependent sample t testi, çoklu gruplar için One Way ANOVA, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirleme için Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Araştırma sonucunda, halk oyuncuların büyük bir kısmının (%80.6) fiziksel aktivite düzeylerinin yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Erkeklerin şiddetli fiziksel aktiviteleri, kadınlarınkinden daha yüksek bulunmuştur. Medeni durum açıcından bekar olanların fiziksel aktiviteleri daha fazla bulunmuştur. Sigara kullanmayanların, orta şiddette, yürüme ve toplamda daha fazla fiziksel aktiviteye sahip oldukları görülmüştür. Düzenli çalışanların daha fazla yürüme aktivitesi gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Oyun yöresi, alkol kullanımı, çocuk sayısı ve öğrenim durumu açısından herhangi bir farklılık görülmezken, yaş ilerledikçe orta şiddette ve yürüme parametrelerinde anlamlı bir artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to determine the physical activity levels of Turkish Folk Dance players according to the game types. The working group consists of individuals who have been dealing with folk dances for at least five years across Turkey in 2021. A total of 180 (77 Women, 103 Men) folk actors voluntarily participated in our work. Actors with musculoskeletal, cardiopulmonary, metabolic and other system problems that may affect physical activity habits, who have been using drugs (including oral contraceptive therapy) for the last three months, and whose body mass index (BMI) is over 35 kg/m2 are included in the study. not included. In order to collect data in the study, a personal information form with 11 questions was used by the researcher and the International Physical Activity Questionnaire (UFAA - International Physical Activity Questionnaire) (Craig et al. 2003). The validity and reliability study of the International Physical Activity Questionnaire was conducted in Turkey (Öztürk 2005). SPSS 22.0 program was used for the statistical analysis of the data in the research. In the data in the study, descriptive statistics calculations were made. It was determined that the data showed normal distribution and parametric tests were applied. In statistical analysis, variables indicated by measurement are mean, standard deviation (X/ss); Variables indicated by count were expressed as percentages. Independent sample t-test for paired groups, One Way ANOVA for multiple groups, Spearmans' correlation analysis was used to determine the relationship between variables. As a result of the research, it was observed that the physical activity levels of most of the folk actors (80.6%) were insufficient. Men's vigorous physical activities were found to be higher than women's. The physical activities of those who were single in terms of marital status were found to be higher. It was observed that non-smokers had more physical activity of moderate intensity, walking and overall. It has been determined that regular workers perform more walking activities. While no difference was observed in terms of playground, alcohol use, number of children and educational status, a significant increase was observed in moderate intensity and walking parameters with increasing age.