Tıbbi malpraktiste sorumluluk ve komplikasyon
Responsibility for medical malpractice and complication
- Tez No: 701194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi malpraktis, tıbbi müdahale, hekimin hukuki sorumluluğu, mali sorumluluk sigortası, komplikasyon, vekalet sözleşmesi, Medical malpractice, medical intervention, legal liability of the physician, liability insurance, complication, contract of mandate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Tıbbi malpraktis tıp hukukunun en çok tartışılan multidisipliner konularından biridir. Hekimin tıbbi malpraktisten kaynaklanan sorumluluğuna dair 2002 yılından beri kanun tasarıları gündeme gelse de henüz kanunlaşmamıştır. Sorumluluğun mevcudiyeti noktasında tıbbi malpraktisle arasında büyük farklar taşıyan komplikasyon kavramı ve bu iki kavram arasındaki sınırların çizilmesi oldukça önemlidir. Çalışmamızda tıbbi müdahale kavramına, hukuka uygun bir tıbbi müdahalenin şartlarına yer verilmiştir. Tıbbi malpraktisin unsurları, tıbbi malpraktisin türleri, tıbbi malpraktisin dogmatik temelleri ele alınmıştır. Ayrıca hekimin tazminat sorumluluğu, hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigortası da çalışmamızda incelenen hususlardandır.
Özet (Çeviri)
Medical malpractice is one of the most discussed multidisciplinary issues of medical law. Although draft laws on the physician's liability arising from medical malpractice have been brought to the agenda since 2002, they have not yet been enacted. It is very important to draw the concept of complication and the boundaries between these two concepts, which differ greatly from medical malpractice in terms of the existence of responsibility. In our study, the concept of medical intervention and the conditions of a legal medical intervention are included. Subsequently, the elements of medical malpractice, types of medical malpractice, and dogmatic foundations of medical malpractice are discussed. In addition, physicians 'compensation liability and physicians' compulsory liability insurance are also among the issues examined in our study.