Skafoid kaynamama sebebiyle 1,2 interkompartmantal supraretinakuler damarlı kemik grefti ve Matti-Russe tekniği ile tedavi edilen hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of patients treated with 1,2 intercompartmental supraretinacular vessel graft and Matti-Russe technique for nonunion of scafoid
  1. Tez No: 701224
  2. Yazar: MEHMET ALİ BOZCA
  3. Danışmanlar: DR. MUHARREM KANAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skafoid nonunion, avasküler nekroz, 2 ICSRA, Matti-Russe, Scaphoid nonunion, avascular necrosis, 2 ICSRA, Matti-Russe
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: El bileğinde radius distal uç kırıklarından sonra en sık kırılan kemik skafoiddir. Skafoid kemiğin başta proksimal pol ve bel kırıkları skafoid kemiğinin biyolojik ve kanlanma özellikleri sebebiyle daha zor kaynamaktadır. Skafoid kemik kaynamamalarında tedavideki amacımız ağrısız bir el bileği elde etmek ve kaynamamaya bağlı gelişebilecek iş gücü kayıplarını engellemektir. Cerrahi tedavide vaskülarize ve non-vaskülerize kemik grefti uygulamaları ve internal fiksasyon gibi yöntemlerinin kombinasyonları uygulanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014-Ocak 2021 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve skafoid kaynamama sebebiyle 1,2 ICSRA ve Matti-Russe tekniğiyle tedavi edilen 18 yaş üstü dahil edilme kriterlerine uyan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir.Hastaların 20'si 1,2 ICSRA tekniğiyle, 30'u ise Matti-Russe tekniğiyle tedavi edilmiştir. Araştırmaya toplamda 50 hasta dahil edilmişitir.Çalışmaya katılan hastalardan onamları alınarak, ayrıntılı tıbbi öyküleri ve fizik muayene bulguları dosyalarına kaydedildi. Hastaların AP (anteroposterior), lateral ve ulnar deviasyonda el bilek grafileri alındı. Preoperatif MRG T1 kesitlerde hipointensite ve T2 kesitlerde izo ya da hipo intensite izlenmesi ile ve operasyon esnasında proksimal parçada intraoperatif benekli (punctate) kanama izlenmemesi ile avasküler nekroz varlığı tespit edildi. Opere olan elin karşı tarafa göre eklem hareket açıklığı, kavrama, anahtar ve parmak ucu çimdik gücü kaydedildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif DASH, Modifiye Mayo El Bilek Skorlaması ve VAS Ağrı Skorları değerlendirildi. Bulgular: Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 1,2 ICSRA damarlı kemik grefti ile tedavi edilen hastaların %25'i (n=5) kadın, %75'i (n=15) erkek olmak üzere, toplam 20 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 45 arasında değişmekte olup, ortalama 30,55±8,20 yaş olarak belirlenmiştir. Kaynama süreleri 8 ile 12 hafta arasında değişmekte olup, ortalama 10,15±1,09 haftadır. Matti-Russe tekniği ile tedavi edilen hastaların %26,7'si (n=8) kadın, %73,3'ü (n=22) erkek olmak üzere, toplam 30 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 45 arasında değişmekte olup, ortalama 30,37±7,88 yaş olarak belirlenmiştir. ix Hem 1,2 ICSRA damarlı kemik grefti ile hem de Matti-Russe tekniğiyle tedavi edilen hastaların fonksiyonel değerlendirmesinde; operasyon sonrasında el bilek eklem hareket açıklığının, kavrama, anahtar çimdik ve parmak ucu çimdik güçlerinin; opere olan el ve karşı (sağlam) taraf ile olan karşılaştırmasında elde edilen değerler literatür ile uyumluydu ve istatiksel olarak anlamlı idi. Radyolojik değerlendirmede operasyon sonrasında literatürdeki bazı seriler ile uyumlu olarak SL açıda ve skafoid yükseklik-uzunluk oranında istatiksel olarak anlamlı azalma saptandı.Preoperatif ve postoperatif değerlendirilen VAS Ağrı Skorlaması,DASH ve Modifiye Mayo El Bilek Skorlamalarında istatiksel olarak anlamlı düzelme mevcuttu. Sonuç: Skafoid proksimal kısım nonunionda damarlı kemik grefti uygulamalarının sonuçlarının iyi olduğu kanıtlanmıştır. Avasküler nekrozun eşlik ettiği skafoid proksimal kısım nonunion gelişen hastalara uyguladığımız 1,2 ICSRA tekniğinin ve skafoid bel kısım nonunion gelişen hastalara uyguladığımız matti-russe tekniğinin radyolojik ve klinik sonuçlarının olumlu olduğunu gördük. Fonksiyonel sonuçlara baktığımızda ise her iki teknikte de ağrının ortadan kalkması, el bilek fonksiyonunun iyileşmesi ve karpal aligmentın düzelmesi çalışmamızı değerli kılan etkenlerdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The scaphoid is the most frequently fractured bone in the wrist after the distal radius fractures. Fractures of the proximal pole and lower back of the scaphoid bone are more difficult to fuse due to the biological and blood supply characteristics of the scaphoid bone. Our aim in the treatment of scaphoid bone nonunions is to obtain a painless wrist and to prevent labor losses that may occur due to nonunion. Combinations of methods such as vascularized and non-vascularized bone graft applications and internal fixation are used in surgical treatment. Methods and Materials: Patients over the age of 18 who applied to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between January 2014 and January 2021 and were treated with 1,2 ICSRA and Matti-Russe technique for scaphoid nonunion were included in the study.Twenty of the patients were treated with the 1.2 ICSRA technique and 30 with the Matti-Russe technique.A total of 50 patients were included in the study. Informed consent was obtained from the patients participating in the study, and their detailed medical histories and physical examination findings were recorded in their files.Presence of avascular necrosis was detected by hypointensity in preoperative MRI T1 sections and iso or hypointensity in T2 sections, and intraoperative punctate bleeding was not observed in the proximal part during the operation. Results: In the functional evaluation of patients treated with both 1,2 ICSRA vascular bone graft and Matti-Russe technique; after the operation, the range of motion of the wrist joint, grip, key pinch and finger pinch strength; The values obtained in the comparison of the operated hand and the contralateral (healthy) side were consistent with the literature and were statistically significant. In the radiological evaluation, the SL angle and scaphoid heightlength ratio were consistent with some series in the literature after the operation. A statistically significant decrease was detected. There was a statistically significant improvement in VAS Pain Scoring, DASH and Modified Mayo Hand Wrist Scoring, which were evaluated preoperatively and postoperatively. xi Conclusion: The results of vascular bone grafting in the scaphoid proximal part nonunion have proven to be good. We found that the radiological and clinical results of the 1,2 ICSRA technique, which we applied to patients who developed scaphoid proximal part nonunion accompanied by avascular necrosis, and the matti-russe technique, which we applied to patients who developed scaphoid lumbar nonunion, were positive. When we look at the functional results, the relief of pain in both techniques, improvement of wrist function and improvement of carpal aligment were the factors that made our study valuable.